search
Sök
menu
Meny

Ansiktsavläsning till Public Face avbryts

Rådhuset i Jönköping med konstinstallationen Public Face på taket. Foto: Richard Wilhelmer

Kamerautrustningen till det nyss invigda konstverket Public Face på rådhusets tak har efter dialog med Länsstyrelsen stängts av. Det har konstaterats att utrustningen omfattas av tillståndsplikt.

I söndags invigdes konstverket Public face, en flera meter stor smiley på rådhusets tak. Skulpturen, tillverkad i stål med mekaniska delar och belyst med neonrör ska med avancerad teknik omvandla registrerade känslouttryck hos jönköpingsborna till en glad, ledsen eller upprörd smiley. 

Public Face har nu blivit omdiskuterad sedan det blivit känt att tillstånd för kameraövervakning saknas. Efter dialog med Länsstyrelsen har Jönköpings kommun beslutat att stänga av den utrustning som läser av ansiktsuttrycken på förbipasserande. 
   – Verket är tekniskt komplicerat och utifrån den förklaring som mina medarbetare inledningsvis fick av konstnärerna gjordes bedömningen att utrustningen inte behövde tillstånd. Efter de senaste dagarnas uppmärksamhet har det konstaterats att det gjorts en felbedömning, vilket kontakten med Länsstyrelsen också bekräftar. Vi har därför valt att stänga av utrustningen som läser av förbipasserandes ansiktsuttryck, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun.

Alernativa lösningar

Knäckfrågan gäller huruvida det med utrustningen går att identifiera någon enskild person. Sedan det framgått att det är utifrån slumpvisa bilder som en kamera tar, där data sedan omvandlas och visualiseras, har det nu konstaterats att utrustningen omfattas av tillståndsplikt. Att bilderna inte lagras saknar juridisk betydelse.

Smileyns uttryck kommer tillsvidare att ändras slumpvis. Samtidigt undersöker kultur- och fritidsförvaltningen alternativa kameraplaceringar som inte kräver tillstånd. Det skulle till exempel kunna handla om en plats dit människor söker sig självmant, medvetna om att de fotograferas.

Jönköpings kommun beklagar det som skett och kultur- och fritidsförvaltningen poängterar att kamerautrustningen inte innehåller någon minnesfunktion som lagrar bilder. 
   – Det är naturligtvis både allvarligt och genant att vi saknat tillstånd. Vi är annars väldigt stolta över konstverket, som bidrar till att sätta Jönköping på konstkartan ihop med städer som Berlin och Wien. Vi har fått många reaktioner, som ju visar att konstverket berör och det var ju också syftet, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Konstverket Public Face är ett samarbete mellan de Berlinbaserade konstnärerna Julius von Bismarck, Benjamin Maus och Richard Wilhelmer. Skulpturen, som är är åtta meter hög, fem meter i diameter och väger 700 kg, har tidigare monterats på en fyr, en övergiven flygplats, en silo i centrala Berlin och ovanpå ett hyreshus i Wien. Utställningen för Jönköping är curerad av Jonatan Habib Engqvist.

Konsthall Jönköping drivs av Jönköpings kommun med stöd av Region Jönköpings län. Public Face är det sista delprojektet inom ramen för Konsthall Jönköping och är ett samarbete med Region Jönköpings län.

Publicerad: 2017-01-09 14.31