search
Sök
menu
Meny

Huskvarna bibliotek rustar för flytten

 

Just nu är det full aktivitet på biblioteket i Huskvarna. Lokalen är stängd för besökare sedan den 1 juli men personalen har ett stort jobb att göra inför flytten till Madängen.

Åsa Storck, verksamhetssamordnare vid Huskvarna bibliotek leder arbetet som bland annat innebär gallring och nedpackning av alla böcker.

   – Att flytta ett bibliotek görs inte i en handvändning. Det är ungefär 35 000 böcker, ljudböcker, tv-spel, DAISY och tidskrifter som ska packas ner, transporteras och ställas på plats i de nya hyllorna. Ungefär 1000 flyttlådor beräknas det bli!

Nya möjligheter på Madängen

Det nya biblioteket kommer bli ett så kalla Meröppet bibliotek. Det innebär att den som har ett meröppet-lånekort får tillgång till biblioteket alla dagar kl 7-22 och kan själv planera sitt besök när det passar!

Förutom utlån av böcker, tidskrifter, ljudböcker, spel och DAISY (digitala talböcker) kommer det finnas möjlighet till författarsamtal och framträdanden på den scen som finns inne i biblioteket. En särskild yta för småbarn, möjlighet till skapande i anslutning till barnavdelningen och gejming för unga är andra nyheter på Madängen. Mitt i biblioteket kommer Fabriken att ligga med 3D-skrivare och experimentutrustning för alla åldrar, ett samarbete som görs med UppTech.

  – Fortsatt värnar vi också om möjligheterna till möten och samtal, som de populära språk- och stick-caféerna, bokcirklar, skrivarworkshops med mera, säger Åsa.

Biblioteket får även nya avdelningar, till exempel ”Ny i Sverige” där lättläst litteratur kommer lyftas fram, språkkurser och material för den som är ny i Sverige. Alf Henriksons verk kommer också få en särskild placering.

   – Det kommer att bli ett fantastiskt bibliotek där all byggstenar är viktiga för verksamheten. Jag ser stora möjligheter för utveckling, inte minst med Fabriken för alla åldrar och med den lilla scenen som kan användas till olika slags arrangemang. Att vi också kan erbjuda Meröppet känns helt rätt, menar Åsa.

Lättöppet under hösten på Drottninggatan

Under förberedelsetiden och flyttperioden kommer entrén och Alf Henrikssonrummet på Drottninggatan att vara lättöppet på vardagar kl 10.00-16.00, med start måndag den 7 augusti. Det innebär att besökare är välkomna att sitta ned för att läsa tidningar och tidskrifter samt lämna tillbaka böcker. 

Eftersom lokalen är obemannad har besökare inte möjlighet att låna men däremot via bokbussen, som från och med vecka 33 gör ett stopp på torgplatsen vid Esplanaden. Bussen är på plats jämna veckor onsdagar kl 14.00-15.00 samt udda veckor torsdagar kl 15.50-16.50 tills det nya biblioteket har öppnat.

Biblioteket på Madängen beräknas att öppna under senare delen av hösten, exakt datum är ännu inte spikat.

Publicerad: 2017-08-17 11.33