search
Sök
menu
Meny

Många fladdermöss i Tabergs gruva även denna vinter

Fransfladdermus. Foto: Jens Mattsson

Är du spänd på resultatet av årets fladdermusinventering? Lyckades vi bräcka fjolårets all-time-high?

Brunlångöra. Foto: Jens Mattsson

Brunlångöra. Foto: Jens Mattsson

Det gjorde vi inte, men det var inte så långt ifrån! Totalt antal räknade fladdermöss i år blev 446 st. Jämför med fjolårets resultat 470 st, som var det högsta sedan starten av inventeringarna 1980.

Tre inventerare deltog i snöyran på årets fladdermusinventering i Tabergsgruvan. De hittade flera häftiga klungor med fladdermöss, den största klungan var med 22 individer (!) av Brandts/mustaschfladdermus.

Det totala antalet av släktet Myotis har minskat något, men inom Myotisarna har arterna brandtii
(Taigafladdermus) och mystacinus  (Mustaschfladdermus) ökat samtidigt som nattereri  (Frans) och daubentonii (Vatten) gått ner något i antal. Brunlångöran (P. auritus ) har stadigt ökat! Nordfladdermus (E. nilssonii ) ligger på samma nivå ungefär.

Under Länkar kan du själv studera resultatet.

Foto: Jens Matsson.

Brandts/mustaschfladdermus. Foto: Jens Matsson.

Stör man inte fladdermössen vid en sån här inventering? I viss mån, men om det bara görs vid ett tillfälle är risken inte så stor att de störs nämnvärt. Man får vara försiktig och inte vara för närgången eller lysa alltför länge på fladdermössen. Då kan de bli störda, vakna och börja göra av med energi och det är inte bra för kroppstemperaturen är mycket låg och det finns ju inte så mycket att äta vintertid. Man måste dock ha kraftiga lampor för att överhuvudtaget kunna inventera fladdermössen som ofta sitter inkilade i små borrhål eller springor i gruvan.

Publicerad: 2017-02-07 12.17