search
Sök
menu
Meny

Utställning om neon i Jönköping - förr och nu

Neonskyltar - ett modernt kulturarv värt att belysa! Lördag 16 september öppnar utställningen Neon - stadens ljus, om neon i Jönköping förr och nu. På Tändsticksmuseet berättas och visas neonskyltens historia men också om reklam och ljuskonst idag.

Ljusskyltar med neon har länge varit ett självklart inslag i den moderna stadsbilden. Nu är de på väg bort. Ny teknik och nya verksamheter medför nya skyltar, energibesparande LED-belysning ersätter neonskyltens ”levande” ljus.

Jönköping har varit något av en metropol när det gäller ljusskyltar i neon. Under teknikens guldålder på 1950- och 1960-talen kunde man räkna till flera hundra neonskyltar. En industri som varit viktig för Jönköping. Utställningen Neon - stadens ljus berättar om historia, hantverk, teknik och yrkeskunnande men är också ett sätt att stärka intresset för att underhålla de tidstypiska skyltar som finns kvar och väcka lust att skapa ny reklam och ljuskonst i neon.

Neonskylten på Automobilpalatset i Jönköping. Foto: Anna Hållams

Utställningen på Tändsticksmuseet visar även neonskyltarna som ett värdefullt och tidstypiskt inslag i den moderna stadsbilden och är också en dokumentation av neonskyltindustrins teknik och företagshistoria i Jönköping.

  – Neonskyltarna speglar ju tidens stilideal. De är förknippade med det moderna stadssamhället, stadslivet och kvällslivet, att flanera på stan, säger Agneta Åsgrim Berlin, antikvarie.

Neon - staden ljus invigs lördag 16 september kl 13 av Thomas Eriksson, författare till boken Neon: eldskrift i natten. Under utställningsperioden 16 september 2017 – 7 januari 2018 kommer neonpromenader och föreläsningar att erbjudas.

Publicerad: 2017-09-14 10.22