JONK!

Vi presenterar spännande teater, dans och cirkus av internationella artister. För målgruppen 0–25 år (och alla som de känner)


 


 

Trigger of Happiness
Residens och skapande av en föreställning med konstnärer och 30 tonåringar.

© André Uerba

Det portugisiska konstnärsparet Ana Borralho och Joäo Galante har gjort sig kända för att skapa spännande föreställningar som bygger på medverkan av människor på den ort de kommer till. Detta arbetssätt har de arbetat med i ett stort antal länder. De deltog länge i Portugals mest kända fysiska teatergrupp, Olho, och har därefter skapat föreställningar inom både teater, dans, performance, fotografi, video, installation- och ljudkonst. Ofta slutar det i ett gränsöverskridande allkonstverk där olika konstformer används. I Trigger of Happiness kommer t.ex användandet av ”selfies” undersökas. Arbetet är tänkt som en reflektion och idé om den förvandling samhället går igenom idag och om de drömmar och förväntningar som de unga deltagarna har. Därför är också fotograf och bildkonstnär André Uerba inbjuden att delta. Hans bilder speglar väl de nya generationerna som har varit omgivna av bilder och ljud sen födseln.

© André Uerba

I samarbete med produktionsbolaget Casa Branca och Teatro Municipal i Lissabon, Nässjö, Eksjö och Vetlanda kommuner samt SMOT, genomför JONK! en residensperiod där ungdomar från Jönköpings stad och län skapar grunden för Trigger of Happiness. Genom frågor och tankar runt ämnet ”lycka” skapas manus, och genom idéer och åsikter formas grunden till en föreställning. Detta är den första gruppen unga vuxna som Ana och João arbetar med. Efter residens i Sverige följer repetitioner och premiär i Portugal innan de återvänder till oss för att repetera och ha svensk premiär och föreställningar på Kulturhuset Pigalle och på Kulturhuset Spira.

Residensperiod: 23 augusti-4 september 2016
Repetitions- och spelperiod: slutet av mars - första veckan av april 2017
Plats: Kulturhuset Pigalle Stora scenen 8 eftermiddagar/kvällar Deltagare:17-20-åringar från bl.a. Jönköping, Nässjö, Eksjö, Vetlanda
Team: Ana Borralho, João Galante – artister, Catia Leitão – rörelse/repetitionsassistent, Tiago Gandra-teknik samt André Uerba – fotografi, film, scenrum.
Spelplats: Kulturhuset Pigalle samt Kulturhuset Spira

Websites:
www.anaborralhojoaogalante.weebly.comlänk till annan webbplats
www.jonkoping.se/jonklänk till annan webbplats 

© Bruno Simão. Konstnärerna Ana Borralho och João Galante genomför residens. 

 

Kontakta Jonk!

Hellen Smitterberg, projektledare/programläggare
tfn 0706-33 10 23

På gång