JONK!

Vi presenterar spännande teater, dans och cirkus av internationella artister. För målgruppen 0–25 år (och alla som de känner)

JONK! förbereder vårens come back av Colourful Games med Dance Theatre Dansema från Litauen, interaktiv dans/cirkus-föreställningen vi presenterade i Värnamo och Råslätt för en livlig publik av 0-3-åringar. I februari är det dags igen! Mer info kommer.

Scenkonstklubben i Nässjö preppar inför deltagande i Trigger of Happiness! Premiär på Pigalle i Nässjö den 2/4! Ana Borralho och João Galante med team från Portugal, leder arbetet med att skapa detta verk med tankar om lycka hos 16-25-åringar. 

Save the dates!

Trigger of Happiness - "Jag är så lycklig att jag gråter" och Colourful Games

Deltagare i residens inför skapandet av Trigger of Happiness augusti -16

 

 

Dans i höstlöv mitt i Habo
JONK! presenterar Leaf Duet eller Rock n´roll and Fying Leaves

På Bränningeskolan i Habo visades denna interaktiva dansföreställning för hela mellanstadiet den 20-21/10 samt offentligt en kväll. Eller inte direkt visades... Publiken deltog snart i föreställningen och kastade sig in i den gigantiska högen av höstlöv.

Det är höst och staden är full av trädens alla löv som fallit till marken.

Leaf Duet är en berättelse om kärlek och inspiration, en interaktiv och lekfull resa som öppnar dörren till en värld av drömmar och frihet. En multimedia-föreställning där barnen (och de vuxna) blir både åskådare och deltagare.

Kaja Lindal och Hendrik Lebon fick i uppdrag att skapa något om "HUD". De fokuserade på huden som ett av sinnena, att beröra och känna, och på "huden i staden": hus, väggar, graffiti, reklam, växter, gator, .... Det var höst och staden täckt med löv. Lek och dans bland dem fick Kaja och Hendrik att besluta sig för att ta med sig löven in i studion och göra en kortfilm om staden. Resultatet blev en föreställning där barn agerar både som publik och som deltagare.

Deras grundläggande idé är att deras förinspelade video, videoprojektioner i realtid och det som sker i det verkliga scenrummet – flyter samman. Där kan barnen upptäcka att dans bland löv inte bara ger en känsla av frihet utan också skapar en massa energi och entusiasm. 

Koreografi: Kaja Lindal (Estland) och Hendrik Lebon (Belgien)

Dansare: Kaja Lindal, Jaan Ulst

Teknik: Taavet Jansen

Teknisk set up och video: Julia Wilms

Produktion: Sõltumatu Tantsu Ühendsus MTÜ i samarbete med Aaben Dans (Danmark) och Dansstationen (Malmö)

I samarbete med Habo Kommun och Kulturskola

 


Trigger of Happiness
Residens och skapande av en föreställning med konstnärer och 30 tonåringar.

© André Uerba

Det portugisiska konstnärsparet Ana Borralho och Joäo Galante har gjort sig kända för att skapa spännande föreställningar som bygger på medverkan av människor på den ort de kommer till. Detta arbetssätt har de arbetat med i ett stort antal länder. De deltog länge i Portugals mest kända fysiska teatergrupp, Olho, och har därefter skapat föreställningar inom både teater, dans, performance, fotografi, video, installation- och ljudkonst. Ofta slutar det i ett gränsöverskridande allkonstverk där olika konstformer används. I Trigger of Happiness kommer t.ex användandet av ”selfies” undersökas. Arbetet är tänkt som en reflektion och idé om den förvandling samhället går igenom idag och om de drömmar och förväntningar som de unga deltagarna har. Därför är också fotograf och bildkonstnär André Uerba inbjuden att delta. Hans bilder speglar väl de nya generationerna som har varit omgivna av bilder och ljud sen födseln.

© André Uerba

I samarbete med produktionsbolaget Casa Branca och Teatro Municipal i Lissabon, Nässjö, Eksjö och Vetlanda kommuner samt SMOT, genomför JONK! en residensperiod där ungdomar från Jönköpings stad och län skapar grunden för Trigger of Happiness. Genom frågor och tankar runt ämnet ”lycka” skapas manus, och genom idéer och åsikter formas grunden till en föreställning. Detta är den första gruppen unga vuxna som Ana och João arbetar med. Efter residens i Sverige följer repetitioner och premiär i Portugal innan de återvänder till oss för att repetera och ha svensk premiär och föreställningar på Kulturhuset Pigalle och på Kulturhuset Spira.

Residensperiod: 23 augusti-4 september 2016
Repetitions- och spelperiod: slutet av mars - första veckan av april 2017
Plats: Kulturhuset Pigalle Stora scenen 8 eftermiddagar/kvällar Deltagare:17-20-åringar från bl.a. Jönköping, Nässjö, Eksjö, Vetlanda
Team: Ana Borralho, João Galante – artister, Catia Leitão – rörelse/repetitionsassistent, Tiago Gandra-teknik samt André Uerba – fotografi, film, scenrum.
Spelplats: Kulturhuset Pigalle samt Kulturhuset Spira

Websites:
www.anaborralhojoaogalante.weebly.comlänk till annan webbplats
www.jonkoping.se/jonklänk till annan webbplats 

© Bruno Simão. Konstnärerna Ana Borralho och João Galante genomför residens. 

 

Kontakta Jonk!

Hellen Smitterberg, projektledare/programläggare
tfn 0706-33 10 23

På gång