search
Sök
menu
Meny

Livsmedel, regler och kontroll

En person sprutar ketchup på en korv

Miljö- och hälsoskyddskontoret registrerar och kontrollerar verksamheter som säljer, tillagar eller serverar livsmedel. Livsmedelslagstiftningen styr hur det ska gå till och vem som har avsvaret.

Målen är att:

  • Konsumenterna ska känna sig trygga och säkra när de handlar och äter mat i kommunen.
  • ingen ska bli sjuk.
  • inga skämda livsmedel ska säljas och ingen ska bli lurad.

Det är till miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet du ska vända dig till om du:

  • har synpunkter, klagomål eller frågor om företag som hanterar mat.
  • misstänker att du har blivit matförgiftad.
  • vill veta hur du ska göra för att starta café, butik, restaurang eller annan livsmedelsverksamhet.

Tänker du ta över ett café, restaurang eller annan livsmedelsverksamhet? 

Tänk på att registreringen för verksamheten är knutet till ägaren och inte till lokalen. Därför upphör registreringen vid ägarbyte. För att fortsätta verksamheten måste du lämna in en anmälan om registrering. Om du inte gör detta säger lagstiftningen att du ska åtalsanmälas.