search
Sök
menu
Meny

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret så snabbt som möjligt! Det kan hindra att fler blir sjuka. Anmälan gör du på telefon 036-10 50 00 eller använd vår e-blankett.

Du kan välja att vara anonym när du gör en anmälan.

Så går en matförgiftningsutredning till

Den drabbade anmäler misstanke om matförgiftning till miljö- och hälsoskyddskontoret. Miljö- och hälsoskyddskontoret börjar utredningen med att tillsammans med anmälaren ta reda på tänkbara orsaker till problemet, till exempel vad personen har ätit eller druckit de senaste dagarna. Det kan vara svårt att ta reda på vad en misstänkt matförgiftning beror på.

Ett eventuellt läkarbesök kan bli nödvändigt. Ibland tas ett avföringsprov för att ta reda på vilken bakterie eller virus som orsakar matförgiftningen.

Om en person har blivit sjuk så tar miljö- och hälsoskyddskontoret kontakt med den aktuella verksamheten och tar reda på vad företaget har för rutiner. Man frågar även om de själva har fått in någon anmälan om matförgiftning.

Om fler än en person har blivit sjuk så gör miljö- och hälsoskyddskontoret alltid ett besök på det aktuella matstället. Mätning av temperaturer görs och man tittar på hygienen i lokalerna och tar eventuellt prover om det finns mat kvar. Miljö- och hälsoskydds-kontoret går även igenom verksamhetens rutiner.