search
Sök
menu
Meny

Matförgiftning: Allmän information

Människor tar mat från ett buffébord

Ungefär 250 000 människor blir matförgiftade varje år efter att ha ätit på restaurang. Ytterligare 250 000 blir matförgiftade hemma. Om du känner 17 personer blir i genomsnitt en av dem matförgiftad varje år!

Vad är en matförgiftning? 

De flesta matförgiftningar orsakas av att bakterier har förorenat maten. Bakterierna har sedan fått chansen att föröka sig. I vissa fall är det bakterierna själva som gör att vi mår dåligt, t.ex. salmonella och campylobacter. Då tar det oftast något dygn innan man blir sjuk. I andra fall utsöndrar bakterierna gift som gör att vi snabbt blir dåliga, ibland bara någon timme efter att vi har ätit maten.

Matförgiftningar kan också orsakas av virus, mögelsvampar och höga halter av metaller i maten. Ibland kan även överkänslighet eller allergiska reaktioner drabba känsliga personer.

Orsaker till matförgiftning

Bakterier, virus, mögel, metaller och ämnen som ger allergiska reaktioner är exempel på orsaker till matförgiftning. Bakterier kan föröka sig om kylvaror förvaras för varmt eller om nedkylning av varm mat tar för lång tid. Maten kan även bli dålig på grund av att den inte värms upp tillräckligt vid tillagning.

Andra orsaker till matförgiftning kan vara då maten blir förorenad av:

  • jordbakterier (från t.ex. krukväxtjord eller jordiga rotfrukter) hamnar i livsmedlet.
  • bakterier från rått kött hamnar i exempelvis sallad eller färdiglagad mat (t.ex. via kniv eller skärbräda).
  • om kocken inte tvättar händerna.
  • om personer i köket är smittbärare.