search
Sök
menu
Meny

Behandling med stickande eller skärande verktyg (hygienisk verksamhet)

Piercing, tatuering (tattoo) och fotvård är exempel på behandlingar där man använder stickande eller skärande verktyg. Tänk på att smycken kan innehålla nickel, kadmium eller bly.

Det blir allt vanligare att människor piercar och tatuerar sig. Detta medför en hälsorisk, eftersom kroppens hud och slemhinnor penetreras. Därför är det viktigt att piercing- och tatueringsverksamheter har både god kunskap och bra hygienrutiner för att minska hälsoriskerna.

Om man slarvar med hygienen kan den som behandlas få olika slags infektioner, allergier, skador i munhålan eller ärr. Den allvarligaste hälsorisken är att få någon typ av blodsmitta.

Hygienisk verksamhet är ett samlingsbegrepp för en rad verksamheter, t.ex. hårvård, solarier, massage, zonterapi, akupunktur, fotvård, hudvård, tatuering (tattoo) kosmetisk tatuering och piercing.

Vissa verksamheter är anmälningspliktiga som t.ex.  
tatuering, kosmetisk tatuering, piercing och fotvård.

Läs mer i länkarna nedan och under Självservice.

Halter av nickel, bly och kadmium i smycken

Miljö- och hälsoskyddskontoret har de senaste åren deltagit i många projekt och även ett om farliga metaller i smycken som Kemikalieinspektionen ansvarade för.

Det var en tillsynskampanj om farliga metaller i smycken, som piercingsmycken, öronhängen, ringar och armband. Miljö- och hälsoskyddskontoret inspekterade butiker och kontrollerade bl.a. halter av nickel, bly och kadmium. Februari 2015 publicerade Kemikalieinspektionen en rapport "Smycken i detaljhandeln" och den finner du under rubriken Dokument.

 

Kontakt

Erik Engwall
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Tfn 036-10 54 51