search
Sök
menu
Meny

Mat i skola och förskola, teckenspråk

Maten i skola och förskola ska vara god, näringsrik och följa livsmedelslagens krav. Alla skolor och förskolor utgår från en basmatsedel när de planerar sina luncher.

För att tillgodose näringsbehovet och följa Livsmedelsverkets riktlinjer ska det t.ex. serveras fisk och kött ett visst antal gånger på de 6 veckor som basmatsedeln utgör. Lunchen ska ge ca 1/3 av energibehovet för dagen.

Maten ska vara säsongsanpassad så långt det är möjligt, t.ex. mer rotfrukter höst och vinter. Varje dag ska det finnas en omväxlande och riklig råkost- och salladsbuffé, även den säsongsanpassad.

Matsedeln utgår också från kökets utrustning och andra förutsättningar. Lunchen ska bestå av minst en rätt som i möjligaste mån är tillagad från grunden. I gymnasieskolan och i grundskolans högre årskurser serveras alltid minst två rätter, samt gärna ett vegetariskt alternativ.