Huvudarbetsgivare till deltidsbrandman
Systemet med deltidsbrandmän är ryggraden i svensk räddningstjänst. Att arbetsgivare ger medarbetare möjlighet att vara verksamma som deltidsbrandmän är en mycket viktig insats för att vi ska kunna hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela landet.
Vi bor i ett glest befolkat land och det är inte möjligt att bygga upp brandstationer med heltidsanställda brandmän på alla orter.
Vår personal rekryteras därför på de orter där det finns brandstationer. I Jönköpings kommun finns dessa i Unnefors, Ryd/Bottnaryd, Norrahammar, Huskvarna, Gränna, Visingsö och Bankeryd.
Grundförutsättningarna för att kunna rekrytera, och därmed kunna bemanna vid larm, är att:
- Tillräckligt många är intresserade av att ansöka och fungerar för uppgiften.
- Huvudarbetsgivare godkänner den dubbla anställningen och att brandmannen har beredskap under sin arbetstid och därmed kan försvinna från jobbet i samband med larm.
Uppfylls inte grundförutsättningarna i tillräcklig utsträckning kommer det i förlängningen att leda till att den akut skadeavhjälpande servicen, det vill säga ”utryckningar”, kommer att försämras.
En väsentlig del i sammanhanget, för dig som är huvudarbetsgivare, är att känna till lite om vad det innebär att ha deltidsbrandmän som anställda.