Bekämpningsmedel - regler och tillsyn

En kvinna i skyddsutrustning sprutar bekämpningsmedel över växter i ett växthus.

Här finns information om användning av bekämpningsmedel. Exempelvis vilka regler det finns för hur hanteringen ska gå till för att inte skada människor och miljö.

Bekämpningsmedel kan skada människor och miljön. Säkerhetsdatabladen ger viktig information om preparaten. I många fall kan mekanisk rensning ge ett gott resultat.

Innan man besprutar ska man fundera över vilket behov man egentligen har av att använda be-kämpningsmedel. För att skydda människor och miljön finns det regler om hur hanteringen får gå till, och i vissa fall krävs tillstånd. Det är bra att känna till att bekämpningsmedel delas in i växtskyddsmedel och biocider. 

Om växtskyddsmedel eller biocider ska användas behövs oftast tillstånd, anmälan eller underrättelse till miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Ansökan om tillstånd eller anmälan om spridning och underrättelse

Tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden krävs för att använda växtskyddsmedel yrkesmässigt på tomtmark för flerfamiljshus, på gårdar till förskolor och skolor eller allmänna lekplatser, allmänna parker och trädgårdar, idrotts- och fritidsanläggningar, inom skyddsområde för vattentäkt och vid planerings- och anläggningsarbeten och i övrigt på ytor av grus, asfalt och betong.

Skriftlig anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden krävs innan spridning av växtskyddsmedel på banvall eller områden större än 1000 m² (dock ej åkermark) där allmänheten får färdas fritt. Anmälan ska skickas in senast fyra veckor innan planerad spridning.

Verksamhet som sprider biocider där allmänheten har tillträde ska informera miljö- och hälsoskyddsnämnden. Till din hjälp för underrättelse om spridning av biocider kan du använda dig av en ifyllningsbar pdf-blankett som du skickar per post eller så använder du e-blanketten som skickas digitalt.

Underrättelse, spridning av biocider, formulär och blankett

pdf blankett: Ansökan anmälan om yrkesmässig användning av växtskyddsmedel Pdf, 953.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Länkar

Exempel på alternativa metoder beskrivs i foldern "Släpp in naturen". Foldern "Användning av bekämpningsmedel" besvarar frågan om vilka bekämpningsmedel som får användas och vem som får använda dem. Miljösamverkan har i en folder "Vägledning för kemisk bekämpning inom Jönköpings län" sammanfattat bestämmelser kring användning av kemiska bekämpnings- medel,  både bekämpning av oönskad växtlighet och av skadedjur.

Förordning om bekämpningsmedel (2014:425) Länk till annan webbplats.

Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Bekämpningsmedelsregistret  Länk till annan webbplats.

Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Avgifter

Taxan för miljö- och hälsoskyddsärenden baseras antingen på timavgiften och antalet arbetstimmar som ärendet tar, eller en fast avgift med ett bestämt antal handläggningstimmar.

Avgifter tas ut för:

  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens.
  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd.
  • Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn.

Timavgifterna baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende. Du betalar för den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats i din verksamhet och för förberedelser samt efterarbete. Dessutom för den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar samt beslut om avgift och eventuella sanktioner.

Från den 1 januari 2024 är timavgiften 1 302 kronor per timme. Därefter tas en avgift på 651 kronor för varje påbörjad halvtimme.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxor

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn enligt miljöbalken är angivna i taxebilagor som du kan beställa från Kontaktcenter.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Pdf, 488.7 kB.

  • Taxebilaga 1, 2024: beskriver handläggningstid för prövning, godkännande, anmälan, tillsyn och information för miljöfarliga verksamheter och hälsoskydd.
  • Taxebilaga 2, 2024: beskriver fast årlig tillsynsavgift för miljöfarlig verksamhet. Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa.

Inom vattenskyddsområde gäller särskilda regler

Inom ett vattenskyddsområde gäller särskilda regler. Följ länken som innehåller blanketter för tillstånd gällande yrkesmässig hantering av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde.

Vattenskyddsområde, ansökan om tillstånd för olika verksamheter

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Miljöskyddsenheten
Telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)

Senast granskad/publicerad: