search
Sök
menu
Meny

De hjälper dig att få koll på pengarna

Tre personer ler mot kameran framför en blomsterrabatt.

Budget- och skuldrådgivarna Carin Landberg, Monica Selin och Ulric Werner.

När livet förändras och tillvaron vänds upp och ner kan det få konsekvenser för ekonomin. Men det finns hjälp att få när skulderna växer. Det finns också mycket du kan göra själv, för att få kontroll över dina pengar.

En person står framför en blomsterbuske och ett tegelhus.

Johan Malmström, hyresskuldsrådgivare.

På budget- och skuldrådgivningen jobbar Monica Selin, Ulric Werner och Carin Landberg med stöd och vägledning i arbetet mot en hållbar ekonomi. Johan Malmström arbetar som hyresskuldsrådgivare och jobbar med rådgivning till personer som riskerar att förlora sin bostad på grund av hyresskulder.

Vilka är det som kontaktar er för rådgivning?

– Ofta är det personer som har drabbats av till exempel en separation, arbetslöshet eller sjukdom, sådana saker som kan hända vem som helst. Vi hjälper personer i alla åldrar, från 18 och uppåt. Det kan vara allt ifrån att bolla en kort fråga under ett telefonsamtal, till att vi följer någon i ganska många möten för att se hur det går. Ibland hör folk av sig och är oroliga för anhöriga.

Hur kan tillvaron se ut för den som hamnar i en skuldfälla?

– De allra flesta har väldigt hög betalningsmoral och vill göra rätt för sig. Många betalar på sina skulder trots att de egentligen inte har råd. De vi är i kontakt med har inte hamnat i någon lyxfälla utan snarare en skuldfälla, de har lånat för att klara av vardagen. I stressade situationer tänker man kortsiktigt – man löser situationen för stunden. Det blir väldigt stressat att leva månad för månad på det viset.

Hur kommer jag tillrätta med mina skulder?

– Vi försöker att ta ett helhetsgrepp. Vi brukar börja med att göra upp en budget, för att du ska få vardagsekonomin i balans och sluta skuldsätta dig.

– Kontakta fordringsägaren, alltså den du lånat av, och se vad som går att göra. Kanske kan du skjuta upp betalningen några dagar om du behöver det, eller dela upp betalningen. Se över vilka abonnemang, prenumerationer med mera du har och kan säga upp. Rensa i ekonomin så att du får överblick. Gör det du kan för att spara eller öka dina inkomster. Ställ av bilen ett tag, teckna billigare avtal på exempelvis telefoni, sälj saker du inte behöver eller undersök om du kan få bostadsbidrag. Ansök om ersättning för karensavdrag om du varit sjuk.

Jag har många skulder – hur vet jag vad jag ska betala först?

– Prioritera HEM: Hyra, El och Mat. Då har du det grundläggande. Många tror att det är värre att inte betala sin skuld till banken, telefonoperatören eller någon privat skuld. Hyresvärdar är inte alltid lika offensiva när de driver in skulder och därför kan man få känslan av att det inte är lika akut. Men om du inte betalar din hyra riskerar du att bli av med din bostad, och det är en större förlust.

Jag ligger efter med hyran – vad ska jag göra?

– Om du får svårt att betala din hyra är det alltid bra att ta tidig kontakt med hyresvärden, kanske till och med innan det är dags att betala, om du vet att det kommer att bli svårt. Det sänder goda signaler till värden att du vill göra rätt för dig. Om du bara har råd att betala en del av hyran, berätta det för värden och försök komma överens om något. En vanlig missuppfattning är att det är bättre att låta bli att betala om man inte kan betala hela hyran.

Vad händer om jag inte kan betala min hyra?

– När det har gått sju dagar efter hyrans förfallodatum förlorar du rätten till din hyresrätt. Du kan få tillbaka den rätten, men då måste du betala inom tre veckor. Det vanligaste är att värden skickar hyresskulden till ett inkassoföretag och då brukar det tillkomma ränta och avgifter. Det är viktigt att du då betalar din hyresskuld till inkassoföretaget och inte till hyresvärden, annars fortsätter inkassoskulden att ticka på.

– Många tror att det är olika regler för olika grupper, som barnfamiljer och äldre. Men lagstiftningen är samma för alla och alla kan bli vräkta. Man har ett ganska starkt skydd som hyresgäst, men man har också många skyldigheter. Upprepade förseningar kan också vara ett skäl för vräkning, även om du inte har någon skuld.

Hur kan jag hjälpa en anhörig som har det svårt ekonomiskt?

– Våga fråga och lyssna, skapa dig en helhetsbild. Vad är orsaken till situationen? Tänk efter noga innan du lånar ut pengar eller signerar lån åt någon, det är inte alltid den bästa lösningen. Du måste själv kunna betala lånet om den du går i god för inte lyckas med det, och då kan det vara du som behöver skuldrådgivning.

Publicerad: