search
Sök
menu
Meny

"Ett hej kan göra stor skillnad"

Kvinna med telefon

Våga fråga, våga lyssna, våga hjälpa och våga ta hjälp. Elin Isfall, ansvarig för samordningen av kommunens suicidprevention, delar med sig av några livsviktiga råd och reflektioner i pandemitider.

Elin Isfall

Elin Isfall är chef för olycksförebyggande arbete.

Hur skulle du beskriva läget just nu?

– Pandemin påverkar många människor negativt och för många är livet inte som vanligt. Sociala sammanhang, som idrotts- och föreningsarrangemang, som är väldigt viktiga för många är inställda eller begränsade. Den ekonomiska situationen är också osäker för många som förlorat jobb eller har företag som gått i konkurs. Det är för tidigt att dra några slutsatser utifrån statistiken över suicidlarmen det finns många faktorer som pekar på att fler mår dåligt. Så det är viktigt att lyfta frågan, säger Elin Isfall som är chef på olycksförebyggande avdelningen på Räddningstjänsten och ansvarig för kommunens samordnade suicidpreventiva arbete.

Vad kan jag göra om jag har en vän eller anhörig som mår dåligt?

– Om personen uttrycker självmordstankar ska du ringa 112. Det är inte säkert att det blir en utryckning men det är tillräckligt allvarligt för att larma. Vänta inte om du är osäker, ring hellre än gång för mycket. Det är också viktigt att våga fråga, rakt ut – det kan vara en jobbig fråga men det är inte farligt att ställa den. Och ta dig tid att lyssna på svaret och finnas där. Behöver du guidning är 1177 jättebra, ring dem eller läs deras information på webben.

Förutom vården, finns det fler ställen dit jag kan vända mig?

– Ja, du kan få råd och stöd via självmordslinjen och där kan du välja att vara anonym. Du kan även besöka hemsidorna för organisationerna Suicidzero, Mind och Spes eller ringa äldrelinjen, Föräldralinjen eller BRIS beroende på situation.

Om jag själv mår dåligt, kan jag ringa någon av dem också?

– Ja, samtliga nummer är öppna både för den som själv mår dåligt och den som har någon i sin närhet som gör det. Och är du kan själv ringa direkt till 112.

Har du något fler råd att dela med dig av?

– Att försöka öka kunskapen kring frågan, läsa på och lära sig mer. Vi har en 30 minuters föreläsning som vi kan komma ut och hålla var som helst och en lite längre första hjälpen­utbildning. Och slutligen ett enkelt men livsviktigt råd, att bry sig extra mycket om människor i sin omgivning, särskilt i dessa tider. Ring, bjud med dem på utomhusaktiviteter eller säg bara hej och hur mår du, det kan göra stor skillnad för någon som bär mörka tankar.

Publicerad: