Hand the ball
– får barn och unga i rörelse

etikett

Publicerad:

Hand the ball spelas på skolgården. 

En viktig del i projektet är spelaren Hampus Dahlgren som en gång i veckan besöker skolorna och gör Hand the ball övningar på rasterna. Han har byggt upp ett förtroende på skolorna där föräldrar, lärare och elever har bjudits in till Hallbys hemmamatcher för att skapa ett intresse för sporten. Hampus spelar i Hallbys herrlag och möter barnen med fokus och närvaro.

Skolorna på Råslätt, Österängen och Öxnehaga fick i höstas ett nytt inslag i sin rastverksamhet - Hallbyprofilen Hampus Dahlgren gjorde entré tillsammans med konceptet Hand the ball.

När inte barnen kan ta sig till idrotten måste idrotten komma till barnen. Enkelt uttryckt. Och för tre år sedan började RFSISU Småland tillsammans med Hallby handboll diskutera hur de skulle nå barn och unga i stadsdelar där inte handboll som sport är etablerat.

– De flesta stora föreningar vill idag mer – de vill göra något bra för samhället. Här blir det äkta och vi märker att det ger positiv effekt och det finns en långsiktighet både i organisationen och resonemanget, säger Martin Funck enhetschef, Idrottsservice.

– De flesta som spelar handboll i Jönköpings kommun bor i kommunens västra delar. Genom projektet med Hand the Ball som rastverksamhet i kommundelarna Österängen, Öxnehaga och Råslätt får de som bor där en ingång till handbollen, säger Kalle Gustafsson klubbchef Hallby handboll.

Projektet är slut 2024. Då är planen att Hallby ska vara motorn i att starta upp områdeslag i olika stadsdelar. Som ett naturligt steg in i föreningslivet.

Satsningen går också i linje med hållbarhetsarbetet under VM i handboll som spelas i Jönköping 13-17 januari. Ett evenemang ska ge långsiktiga effekter på en värdstad och ett av målen är att öka antalet spelare och sprida kännedomen om sporten.

Projektet drivs av: IF Hallby handboll, RF/Sisu Småland, Vätterhem, Jönköpings kommun, kultur- och fritidsförvaltningen.

Vill du se handboll i världsklass? Här köper du biljetterna. Länk till annan webbplats.