E.coli-bakterier bakom magsjuka på chefskonferens

etikett

Publicerad:

Över 100 chefer i Jönköpings kommun drabbades av magsjuka efter att ha ätit av maten på en chefskonferens i slutet på oktober. Nu har provsvaren kommit och de visar på e.coli-bakterier.

– Nu fortsätter smittspårningen för att se ifrån vilket livsmedel som detta kommer, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping.

De första livsmedelsanalyserna visade inte på några bakterier, parasiter eller virus som kunnat orsaka sjukdomsutbrottet, men nya odlingar i laboratoriet slår fast att det rör sig om Epec och Etec, så kallade E.coli-bakterier som kan orsaka diarré och kräkningar.

Totalt har 104 deltagare på konferensen återkopplat att de drabbats av magsjuka.

– Källan är fortfarande oklar. Att vi nu vet vilken bakterie det rör sig om gör att vi kan rikta in oss på troliga livsmedel som blivit kontaminerade. Vi behöver förmodligen spåra hur och var en specifik produkt producerats, säger Niclas Purfürst.

Om ett livsmedel konstateras innehålla bakterierna kan det behöva återkallas.

– Det här rör sig om ett ganska stort sjukdomsutbrott och det är relativt ovanligt, men förekommer då och då i landet. Nu hoppas vi kunna gå vidare och få ännu mer klarhet i hur det här har kunnat ske.