Ny socialtjänstlag – Jönköping förstärker det som redan fungerar

Publicerad:
Stefan Österström, socialdirektör och Karin Pilkvist, kvalitetschef i socialförvaltningen.
Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft – den första stora förändringen på över 40 år. Men är det en revolution eller en naturlig utveckling? I Jönköping är svaret tydligt: det är ett viktigt steg, men inget revolutionerande.
– Det är en stor sak att vi får en ny lag, men det är ingen dramatisk omställning för oss, säger Karin Pilkvist, kvalitetschef i socialförvaltningen i Jönköpings kommun.
Den nya lagen bygger på tre centrala teman: förebyggande arbete, ökad tillgänglighet och kunskapsbaserad socialtjänst. Det är principer som redan genomsyrar arbetet i Jönköping.
– Vi har länge arbetat i den riktningen. Vårt ledningssystem, Dialogen, matchar intentionerna i lagen väl, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun.
Vad är egentligen nytt?
Bland nyheterna märks att vissa insatser nu kan ges utan föregående behovsprövning – en förändring som kan göra hjälpen mer lättillgänglig. Dessutom får socialtjänsten ett tydligare ansvar i det brottsförebyggande arbetet, och den nationella värdegrunden som tidigare gällde äldreomsorgen gäller nu hela socialförvaltningen.
– Det är också nytt att lagen tydligt slår fast att socialtjänsten ska vara kunskapsbaserad, säger Stefan. Vi samarbetar redan med Jönköpings University genom Socialtjänstuniversitetet för att stärka kopplingen mellan forskning och praktik.
Fokus på barn och unga
Störst påverkan väntas inom individ- och familjeomsorgen, särskilt inom öppenvården för barn och ungdomar. Där ser kommunen både utmaningar och möjligheter.
– Vi behöver tänka nytt kring metoder och arbetssätt, säger Stefan Österström. Det handlar om att kunna göra tidiga insatser och stärka resurserna runt barnet innan problemen växer.
Förberedelser och framtidstro
Inför lagens ikraftträdande har kommunen analyserat sina verksamheter, justerat styrdokument och informerat medarbetare. Statsbidraget som följer med lagen ska användas för att förstärka det förebyggande arbetet och kommer att prioriteras för satsningar i öppenvården för barn och ungdom inom individ- och familjeomsorgen.
– Den nya lagen bekräftar att vi är på rätt väg. För många medarbetare blir det inga stora förändringar, men vi fortsätter utveckla verksamheten för att möta framtidens behov, säger Stefan Österström.
Samverkan är nyckeln
Både Karin och Stefan betonar vikten av samarbete – med skolan, polisen och andra aktörer – för att förebygga sociala problem.
– Det här är inte bara en fråga för socialtjänsten. Det handlar om hela samhället, säger Karin.