
Publicerad:
Är du eller någon du känner ofrivilligt ensam?

Arbetar du inom vård och omsorg och har kontakt med en äldre person som är ofrivilligt ensam? Har du en anhörig som skulle uppskatta sällskap för en fika eller en promenad? Vet du någon som behöver sällskap för att ta sig till en träffpunkt? Läs vidare.
”Ofrivillig ensamhet” är ett uppsökande samverkansprojekt mellan fyra av länets pensionärsorganisationer, regionen och kommunerna. Syftet är att hitta personer som upplever sig ensamma och att förmedla kontakt med någon som kan bli ett sällskap i vardagen, ta en kaffe, gå en promenad eller följa med på sociala aktiviteter, exempelvis till någon av kommunens träffpunkter för äldre. Redan nu finns ett antal frivilliga pensionärer som väntar på att få göra en insats - utmaningen är att hitta de som behöver den här insatsen.
-Det här är ett fantastiskt projekt och de frivilliga bara väntar på att få göra något och vi vet att det finns många ofrivilligt ensamma i vår kommun, nu gäller det att de hittar varandra, säger Ing-Marie Jonsson, äldrekonsulent i Jönköpings kommun.
-Vi behöver all hjälp vi kan få att sprida information om projektet till alla som jobbar inom hemtjänsten och på äldreboenden, som har anhöriga eller vet någon som är ofrivilligt ensam.
Riktar sig till alla som upplever ofrivillig ensamhet
Ing-Marie Jonsson poängterar att det inte bara den som lever i ett singelhushåll som kan uppleva sig som ensam, att det kan kännas ensamt även i ett äktenskap eller på ett äldreboende.
- Projektet riktar sig till alla som upplever ofrivillig ensamhet, även till de som bor på kommunens äldreboenden. Den här hjälpen handlar om sådant som inte ingår i kommunens uppdrag utan om att följa med på sociala aktiviteter, kanske till en träffpunkt, till frisören eller till ett café. För många kan det kännas jobbigt att själva ta sig hemifrån för att delta i en aktivitet.
Kort sagt, ett projekt där frivilliga pensionärer gör en insats för äldre ofrivilligt ensamma – med förhoppning att de ska känna sig lite mindre ensamma.
Så funkar det
- Alla som upplever sig ensamma kan få hjälp och stöd via projektet. Inget medlemskap i pensionärsförening krävs. Tystnadsplikt och sekretess gäller.
- Alla som träffar äldre (anhöriga, personal, hemtjänst) som har en insats i kommunen kan direkt höra av sig till projektsekreterare Maria Jacobsson, telefon 073-2671603 som sedan förmedlar kontakt med en frivillig pensionär i lokal förening.
- Frivillig pensionär tar en första kontakt. Vid de första träffarna kan gärna anhörig eller vård- och omsorgspersonal vara med. Tillsammans kommer man överens om insats/samvaro/aktivitet.