Årets Superkommun – så funkar det

Vybild över Jönköping med symbol 

Tack till dig som bor, verkar och vistas i Jönköpings kommun. Tack för att du bidragit till utmärkelsen Årets Superkommun 2022. Men, vad innebär det egentligen att vara Årets Superkommun och hur blev vi det?

Jönköpings kommun är Årets Superkommun. Det innebär att vår kommun fungerar väl i nuläget, har positiv utvecklingstakt och är väl rustad för framtiden.

Vem utser Årets Superkommun och hur går det till?

Årets Superkommun utses sedan 2015 av tidningen Dagens Samhälle som noggrant granskar landets kommuner för att ta reda på vilka som utvecklas starkast och står bäst rustade inför framtiden. Utmärkelsen utses inte av en jury utan baseras på aktuell och omfattande statistik. Varje kommun bedöms utifrån 140 olika parametrar uppdelade i 18 kategorier. Varje år byts några kategorier ut för att göra granskningen så relevant som möjligt. Inför detta år (2022) har exempelvis nya kategorier som handlar om miljö och klimat lagts till.

Uppgifterna som granskas kommer från databasen Kolada, SCB, Skolverket och Svenskt Näringsliv. De olika nyckeltalen väger olika tungt. Registerdata väger exempelvis tyngre än egeninrapporterade uppgifter. Även utveckling över år granskas vilket gör att kommuner som har hög utvecklingstakt kan slå kommuner som står still även om de generellt verkar mer välmående.

Hur kan både Jönköping, Härryda och Lidköping vara Årets Superkommuner 2022?

Årets superkommun-titeln ges till tre kommuner i tre olika klasser. Härryda toppar listan över storstad- och storstadsnära kommuner. Lidköping är överst bland småstads- och landsbygdskommuner och Jönköping vinner gruppen städer och stadsnära kommuner.

Är det kommunen som arbetsgivare eller plats som vunnit priset?

Bland parametrarna som granskas finns både sådant som gäller kommunen som arbetsgivare och organisation och som plats. Även sådant som är ”bortom kommunens kontroll” som naturliga förutsättningar, vackra platser, bra stränder, branta skidbackar och grönskande skogar vägs in. Undersökningen ska därmed inte betraktas som ett helt korrekt betyg på kommunal verksamhet men det går inte att bli utsedd till Årets Superkommun utan att sticka ut inom fler delar. Jönköping utmärker sig med stark arbetsmarknad, god befolkningstillväxt, bra skola, kultur och fritid samt välgrundat klimat- och miljöarbete.

Är allt verkligen superbra i Jönköpings kommun?

Även de kommuner som utses till Årets Superkommuner har förstås jobb att fortsätta utföra. Mycket finns kvar att förändra, förbättra och utveckla. Är du intresserad av Jönköpings visionära arbete för framtiden kan du fördjupa dig i Vision 2030 som visar riktningen för kommunens verksamheter och ska skapa gemensamma förutsättningar och mål för framtiden.

Den stjärnformade symbolen är en slags medalj som visar att vi blivit utsedda till Årets Superkommun. Kanske kommer du att se den i fler sammanhang framöver.

Publicerad: