search
Sök
menu
Meny

”Även i dessa tider pågår ju livet för fullt”

Bild från verksamheten

Bild från verksamheten i ovanliga jultider.

”Det har varit viktigt att hålla öppet och medarbetarna verkar bli glada av att vi finns på plats i caféet. Förutom att minska smittspridningen är det viktigt att ta hand om varandra och se till så att ingen blir isolerad. Samtidigt som vi måste vara mycket försiktiga får inte rädslan att leva ta över.”

I början av mars skulle Terese Gustafsson, driftschef på café Hoven, ha gått på konsert i Oslo. Men knappt ett dygn innan Bryan Adams förväntades kliva på scenen utropades pandemilarm och allting ställdes in.
–Det var såklart jättetråkigt men det fick mig också att inse direkt hur allvarligt läget med coronaviruset var. Så direkt när jag kom tillbaka till jobbet gjorde vi åtgärder. Vi drog isär borden och såg till att gästerna kunde fika i omgångar. Dessutom delade vi in oss i olika grupper så att vi inte skulle behöva trängas när vi jobbar.

Våren fortsatte sedan (som de flesta minns) med ökade restriktioner och fler åtgärder för att minska risken för smittspridning. Nya tider krävde nya lösningar och café-gänget gjorde vad de kunde för att leverera i annan form.
-Över sommaren kunde vi erbjuda lite cateringalternativ med olika grillade rätter som kunde ätas utomhus. Och så gjorde vi fika och frukost som var och en kunde äta vid sin egen dator under digitala möten, vi packade små påsar som cheferna kunde hämta och ställa på de anställdas skrivbord som en liten uppskattning i annorlunda tider.

Hur har det gått med er egen bemanning?

–Vi är fyra som jobbar här men vi har förberett oss på hur vi skalar upp och ner verksamheten beroende på hur många vi är på plats. Peppar, peppar har vi inte behövt stänga någon dag, vi har varit minst två i arbete hela tiden.

Tillfälligt tillbaka till tidigare tempo

I slutet av sommaren och början av hösten, när smittkurvan planat ut, återgick Terese och kollegornas vardag tillfälligt till sitt vanliga tempo.

–Då hade vi haft tid att ställa om oss helt efter det nya förhållningssättet. Vi skickade ut luncher till mindre sällskap, skapade förutsättningar för att hålla avstånd och folk kunde komma hit igen nästan som vanligt. Men sen i början av november när de nya lokala restriktionerna kom åkte vi direkt ner i källaren igen med vår försäljning som så många andra av oss.

–I vanliga fall består 65 procent av vår verksamhet av beställningar till konferenser i olika former, nu är den siffran noll. Men tack och lov har vi ändå lyckats hålla igång cafédelen här på Hoven och eftersom det är jul är det många som beställer jullandgångar och julgodispåsar. Vi har också märkt att det är viktigt att hålla öppet så att de gästerna som är i huset kan köpa frukost och lunch hos oss samt att vi gör en liten insats för den psykosociala tryggheten. Ibland är vi de enda som medarbetarna här i huset träffar och de blir glada av att se oss, bli sedda och prata bort en liten stund och se att livet är sig lite likt iallafall. Och även om det inte är så många som sitter här nere i matsalen och fikar så hämtar många med sig fika på vägen till sina kontor.

Hur ser du på nuläget?

–Vi kommer fortsätta jobba utifrån de förutsättningar som finns. Vi har en pärm där vi dokumenterar alla åtgärder vi har vidtagit och vidtar för att minska smittspridningen och göra det fortsatt tryggt att handla av oss samt att vi själva kan ha en hållbar smitt säker arbetsmiljö. Vi har en jättestyrka i att kunna tillverka så mycket själva och på det sättet hålla nere våra kostnader till det minimala samt anpassa oss fort efter hur många vi ser är på plats i huset utifrån hur många som köper frukost varje dag.

–Lite lugnare dagar kan vi fokusera på sådant som vi inte alltid hinner med annars och som gästerna önskar mer av tex nu till jul har vi bakat vårt eget knäckebröd, saffransbiscotti och julkolor som vi paketerat i påsar så att gästerna kan köpa med sig det de dagar de jobbar hemifrån. En i teamet blev också pappa mitt i allt och det påminner om att även i dessa tider pågår livet för fullt. Jag tror det är jätteviktigt att ta hänsyn till många olika perspektiv och såklart vara otroligt försiktiga men samtidigt inte låta rädslan för att leva ta över. Vi människor har ju en superkraft i att kunna anpassa oss.

Vad tror du om framtiden?

–Jag tror att vi är tillbaka i vår vanliga drift i början av april. Och jag hoppas/vet att vi har lärt oss mycket. Jag har jobbat i restaurangbranschen hela mitt liv och är på många sätt van att förhålla mig till strikta regler och direktiv. Det är en förutsättning i vår bransch!! Det känner jag att jag har haft mycket stor nytta av nu. I början när det kommit nya restriktioner har det varit en liten utmaning men ganska snart har det nya blivit norm och då anpassar man sig till det.

–Det finns mycket som jag hoppas att vi kan ta med oss framåt också, som det här med digitala Fikapåsar som gör det trevligare med möten även när man inte kan ses fysiskt. Jag tror också vi alla har blivit bättre på att visa att vi faktiskt bryr oss väldigt mycket om varandras välmående.

Fakta – så ser en vanlig dag ut på Café Hoven i Juneporten (när det inte är pandemi):

Frukostbeställningar förbereds och frukosten dukas fram. Cirka hundra gäster handlar. Därefter sker leverans/utskick av fikabeställningar. Sedan blir det lunchförberedelser för cirka 50 lunchgäster. Och därefter blir det ännu fler leveranser/utskick av fikabeställningar samt bakning av något gott, städning och förberedelser för morgondagen.

Café-gänget, Terese och kollegorna Niklas, Mikaela och Julia, servar alla sju våningar och konferensfaciliteterna på Hoven samt har avhämtningsmöjligheter till olika interna verksamheter i kommunen när det finns behov utav detta.

Terese Gustafsson

Terese Gustafsson

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Publicerad: