Axel Vred och Viktor Svärd går på djupet för att göra nytta

etikett

Publicerad:

sdf

Kollegorna Viktor (t.v) och Axel (t.h) trivs på jobbet.

VA-anläggarna Axel Vred och Viktor Svärd jobbar nästan alltid under bar himmel. För att göra sitt jobb behöver de bryta mark, byta rör - och ibland stänga av vattnet mitt i fredagsmyset.

Förmiddagskaffe i en byggtrailer vid vägkanten. Utanför har det just slutat regna och asfalten är fortfarande fläckad av vattenpölar. Asfalt som är bruten för att göra plats för nya vatten- och avloppsledningar och rör. För att öka kapaciteten och separera dagvatten från avloppsvatten i det kommunala dricksvattennätet behöver många gator grävas upp.

– Det känns bra att göra någon slags samhällsnytta, något som förändrar till det bättre och som folk förhoppningsvis märker och blir tacksamma för, säger Viktor Svärd.

– Ja, det är tydligt att vi gör skillnad, säger Axel Vred.

De två kollegorna är VA-anläggare i kommunen och under det senaste halvåret har de haft Vättersnäs som sin huvudsakliga arbetsplats.

– Vårt arbetslag brukar få de gatorna som är i störst behov av VA-arbete, oftast längre projekt. Jag tycker att det är bra att vara på samma ställe under längre tid, det blir ändå variation i arbetet då vi även har jour, säger Viktor.

– Under jourpassen rycker vi ut där det uppstår vattenläckor och det kan vara när och var som helst. Och vi jobbar nästan alltid med nya kollegor vilket också är kul. Även om jag och Axel gillar varandra är det nog bra att få lite omväxling. Vi hinner prata om det mesta om dagarna och har koll på varandras familjer och fritidsintressen.

Viktor har jobbat 12 år i kommunen, han började inom gata/park och bytte till VA för två år sedan. Axel började som sommarjobbare för fyra år sedan och fick sedan fast anställning.

– Många har jobbat mycket längre än oss båda och det finns alltid något nytt att lära sig, säger Axel.

– Vi har några kollegor som är otroligt bra på att hitta läckor snabbt, det är något jag verkligen är imponerad av och vill bli bättre på, inflikar Viktor.

Ute i alla väder

Kaffepausen är slut och det är dags att ge sig ut i det växlande vädret. Regnet hänger återigen i luften och temperaturen är sval – men det är inget som stör.

– En av de saker jag gillar bäst med det här jobbet är att man får vara ute och röra på sig hela dagarna, säger Axel och Viktor nickar instämmande.

– Ja, vi är ute i alla väder och det är faktiskt inget bekymmer. Sen är det klart skönare att åka ut på jourjobb på sommaren än att stå ute i snö och minusgrader men vi är oftast bra klädda. Det som är surast med att åka ut på jour är att knacka dörr och berätta att vi måste stänga av vattnet mitt i fredagsmyset. Men de flesta fattar ju läget och blir glada över att vi fixar problemet.

Det här reportaget är en del av en artikelserie där du möter medarbetare inom olika verksamheter och får lära känna dem närmre och få en bild av kommunen som arbetsgivare och arbetsplats.

Kom och jobba med oss!

Vi tar hand om andra och varandra i vardagen. Vi finns där, gör skillnad, förändrar, utvecklar och ger service. Vi är cirka 12 000 medarbetare som tillsammans får Jönköpings kommun att leva. Kom och jobba med oss.

Jobba i Jönköpings kommun