search
Sök
menu
Meny
Sök

Bli en sms-livräddare

Kvinna med mobil

Varje år drabbas omkring 6 000 människor av plötsligt hjärtstopp. Bara cirka 600 av dessa överlever. Den viktigaste livräddande faktorn är tiden. Nu ansluter sig Jönköpings län till tjänsten sms-livräddare som innebär att den som drabbas av hjärtstopp kan få snabbare hjälp.

Den 1 september ansluter sig Jönköpings län till tjänsten sms-livräddare. Det innebär att den som drabbas av hjärtstopp kan få snabbare hjälp. Jan Bergstrand på räddningstjänsten har länge kämpat för att få länet att ansluta sig.
– Jag är jättelycklig, det är helt suveränt att det äntligen är igång. Jag har under flera års tid försökt övertyga politiker och regionledning att detta är vägen att gå, att vi räddar liv och på så sätt även sparar våra skattepengar säger han.

Alla kan anmäla sig via mobilapp

Sms-livräddare är ett system där alla över 18 år med HLR-utbildning kan anmäla sig i en mobilapp. När sedan SOS Alarm får ett samtal där någon drabbas av ett hjärtstopp så larmar appen de livräddare som finns i närheten av den drabbade personen. Livräddaren kan tacka ja eller nej beroende på om man har möjlighet eller ej. Tackar livräddaren ja ska personen antingen bege sig till platsen och påbörja HLR eller hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen. Ambulans larmas alltid samtidigt.

– Fördelen med sms-livräddare är att de många gånger har mycket närmre till den drabbade. Det tar oftare längre tid för en ambulans att komma fram och vid ett hjärtstopp är varje sekund fram tills dess att HLR är påbörjad viktig. Kan man påbörja HLR i ett tidigt skede så ökar chanserna att överleva, säger Jan Bergstrand. Tidig Hjärt-lungräddning, inom 3–5 minuter, anses mer än fördubbla chansen för överlevnad vid ett hjärtstopp utanför sjukhus, säger Jan Bergstrand.

Under 2017-2018 genomförde räddningstjänsten tillsammans med andra organisationer projektet Säker by. Ett projekt, där byar som ligger långt ifrån räddningstjänst, ambulans och polis, fick utbildning i brandskydd, första hjälpen och HLR. Totalt har femtiotvå byar i länet, varav sex i Jönköpings kommun, fått utbildning och dessutom har samtliga byar fått en ”egen” hjärtstartare. Om någon får ett hjärtstopp här kan en sms-livräddare vara räddningen för den personen.

Under 2017 räddades 27 liv i Jönköping av lekmän. Varje räddat liv sparar 3,5 miljoner kronor. Inom kommunen utbildas varje år flera tusen personer i hjärt-och lungräddning. Genom att ansluta dig till tjänsten som sms-livräddare kan du vara en av dem som är med och räddar liv.

Hur gör jag för att bli frivillig sms-livräddare?

Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning och är över 18 år registrerar dig som frivillig genom att ladda ner appen Sms-livräddare. Appen finns där du laddar ner appar. Följ instruktionerna i appen för att registrera dig.

Läs mer om på smslivraddare.se Länk till annan webbplats.

Bli sms-livräddare i Jönköpings län - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Publicerad: