search
Sök
menu
Meny

Bokpåsar ska peppa till läsning

Bibliotekarierna Magdalena Angslycke och Anna Öjeheim med varsin bokpåse i handen.

Så här ser de ut – bokpåsarna som du nu kan låna på stadsbiblioteket! I bokpåsen ligger fem olika bilderböcker utvalda av barnbibliotekarierna Magdalena Angslycke och Anna Öjeheim för att peppa föräldrar att läsa högt för sina barn.

– Vi vill hjälpa till att göra ett urval i havet av underbara bilderböcker. Vi har helt enkelt valt ut böcker vi tycker lite extra mycket om!, berättar Magdalena och Anna.

Påsarna riktar sig till barn mellan 3 och 6 år och deras vuxna, men Magdalena och Anna betonar att man kan läsa bilderböcker mycket längre upp i åldrarna.

– Barn som blir lästa för som små har ofta lättare att själva lära sig läsa och skriva. I böcker finns många ord som vi inte använder till vardags och genom att läsa tillsammans blir barnets ordförråd mycket rikare, säger Magdalena och Anna.

För att kunna förstå nyhetssändningar, tidningsartiklar och information vi möter i tillvaron behöver vi ett ordförråd på minst 50 000 ord. Mats Myrbergs forskning inom specialpedagogik visar att ett barn som läser eller blir läst för kan ca 50 000-70 000 ord när det är 17 år. Ett barn som inte läser eller blir läst för kan ca 15 000-17 000 ord.

Läsning handlar dock inte bara om att avkoda bokstäver menar Magdalena och Anna.

– Det är lika mycket en stund av mys, närhet och anknytning. Att läsa högt för sitt barn är att öppna upp för samtal om alla livets frågor, stora som små.

I dagsläget finns det sju olika varianter av påsar. Stadsbiblioteket är först ut med att erbjuda bokpåsar, men tanken är att fler av kommunens bibliotek ska haka på under året.

Bokpåsarna lånas på samma sätt som bibliotekets andra böcker. Lånetiden är fyra veckor. Om ingen står på kö går det att låna om påsen i två omgångar.

Publicerad: 2019-02-06 13.25