Cykla runt i hela kommunen
– många nya pumptracks

etikett

sdf

Att många vill cykla märks i Jönköping. Under de senaste åren har Jönköpings kommun tagit emot många önskemål om fler pumtracks. En utmärkt aktivitet året runt för hela familjen.

En pumptrack är en rundbana där cyklisten med en pumpande rörelse rör sig framåt över banans vågiga form. Nu har Jönköpings kommun tagit fram nära tio stycken pumptracks – och fler är på gång.

– Detta är en cykelsatsning som funkar alla årstider med tanke på att marken blir hård i pumptracksen. Det blir alltså inte lerigt på samma sätt som i skogen, säger Joel Säll, projektledare kommundelsutveckling Jönköpings kommun, och som varit med i framtagandet av två av de nya pumptracksen.

Pumptracksen har byggts över hela kommunen, allt från Lekeryd och Gränna till Bottnaryd. De är byggda nära bostadsområden för att det ska vara lätt för barnen att ta sig dit för att cykla.

– Detta är också ett utmärkt sätt att göra friluftslivet och fysisk aktivitet tillgängligt för fler cykelintresserade barn, säger Martin Funck, föreningsservice, Jönköpings kommun. Och tillägger att även om vi bygger för barnen så fungerar det alldeles utmärkt för alla åldrar att cykla här.

Många av kommunens föreningar har dessutom sökt investeringsbidrag för att kunna bygga pumptracks på sina anläggningar.

– Detta är väl investerade pengar, hållbart ur flera aspekter. Ett medborgarförslag kom från en 13-åring som föreslog att vi skulle bygga en pumptrack, det var extra roligt, säger Karin Emanuelsson, Gata och Park.

I kontakt med 13-åringen hälsar han: – Jag tycker allt än så länge varit bra med projektet och jag är nöjd med allt.

Här hittar du alla pumtracks och pumtrails som Jönköpings kommun byggt och förvaltar

Relaterade artiklar