search
Sök
menu
Meny

Dagbarnvårdare - ett arbete med mycket frihet

Reflexvästklädda barn och deras dagbarnvårdare i en trädgård.

Carina Jonsson är en av cirka 60 kommunala dagbarnvårdare i Jönköpings kommun. Hon har ansvar för sju barn i åldrarna två till fem år och just när vi hälsar på är alla barnen på plats. Antalet kan annars variera beroende på behovet av barnomsorg. Carina gör ett sexveckors schema utifrån föräldrarnas önskemål och behov.

Carina Jonsson

– Att jobba som dagbarnvårdare är verkligen toppen! Jag kan planera som jag själv vill, men framför allt får jag möjlighet att vara med och se barnen under hela deras dag. De är både mina små kollegor och kompisar, säger Carina.
Carina har lång erfarenhet av yrket och har bara haft uppehåll under ett par år då hon utbildade sig till logistiker.
– Men längtan till naturen och arbeta med barn var för stark så jag gick tillbaka till att jobba som dagbarnvårdare, det har jag aldrig ångrat!

Lagarbete

En dag hemma hos Carina innehåller mycket lek, både inne och utomhus. I leken lär sig barnen att förhålla sig till omvärlden och sig själva men också att utvecklas som individer.
– Jag gillar utmaningen att hitta roliga lekar och material som samtidigt är pedagogiska och stimulerar till utveckling. Precis som förskolan utgår vi från läroplanen och kommunens likabehandlingsplan, som vi utformar tillsammans med barn och föräldrar.

Dagbarnvårdaren Carina pekar i en bok och barnen tittar på.

Carina ingår i ett arbetslag om fem dagbarnvårdare. De träffas regelbundet i en gemensam lokal, både med och utan barn. Då finns möjlighet att utbyta erfarenheter, hjälpas åt med planering, göra gemensamma utflykter och träna det sociala samspelet i större grupper eller åldersvis.
– Vi är ett bra team som stöttar varandra och tillsammans utvecklar yrket och vår kompetens. Vi erbjuds föreläsningar och fortbildning via utbildningsförvaltningen och blir alltid uppbackade av våra chefer när vi behöver det, säger Carina.

Bli dagbarnvårdare!

Du som har erfarenhet av att arbeta med barn och kan ta emot en mindre barngrupp i ditt hem, tveka inte! Utifrån styrdokument, intressen och erfarenheter skapar du en egen verksamhet, där även dina egna barn kan ingå. Du möter barnens enskilda behov och ger dem möjlighet att utvecklas, som enskilda och i grupp. Vi erbjuder fast månadslön, omkostnadsersättning, kontinuerlig kompetensutveckling, ett väl fungerande vikariesystem och personalförmåner.

Publicerad: 2018-11-29 08.00