search
Sök
menu
Meny
Sök

Demokratistugan kommer till Jönköping – välkommen in

Demokratistugan med besökare.

Demokratistugan kommer stå utanför Kulturhuset Spira, vid nedre entrén mot Munksjön. Foto, pressbild: Daniela Auerbach.

Svensk demokrati firar 100 år med lika rösträtt för kvinnor och män. Som en del av firandet reser Demokratistugan landet runt för att öka kunskapen om demokrati och uppmuntra till engagemang och eftertanke. 8-13 november kan du besöka stugan utanför Kulturhuset Spira i Jönköping.

Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter på turné genom Sverige, med regeringens Kommittén Demokratin 100 år bakom ratten. Här får du lära dig mer om demokrati – dess historia, samtid och framtid. Testa dina demokratikunskaper genom olika quiz, prova på att vara medarbetare på en fiktiv nyhetssajt med uppdrag att faktagranska, och låt samtalssnurran välja ditt nästa samtalsämne – allt med demokrati som röd tråd.

Illustration: symbol med texten Demokrati 100 år.

Den 8-14 november är Demokrativeckan i Jönköpings län, under hela veckan kan du ta del av utställningar och vernissage, lyssna på föreläsningar och samtal, gå tipsrunda och se kulturinslag med fokus på demokrati runt om i länet. Demokratistugan är en av aktiviteterna.

Prisutdelning och ljus för världens barn

Det är Länsstyrelsen i Jönköpings län som står värd för Demokratistugan när den kommer till Jönköping. Tillsammans med en rad andra aktörer finns ett fullspäckat program i demokratins tecken planerat vecka 45 i och utanför stugan.

Onsdagen den 10 november bemannas Demokratistugan av Jönköpings kommun, då bjuder vi bland annat på den årliga ljusmanifestationen av kommunens förskolebarn för att belysa barnets rättigheter. Barn runt om i kommunen har skapat tusentals personliga ljuslyktor som lyser upp vid klockan sex på onsdagskvällen. I samband med ljusmanifestationen delar kommunfullmäktiges ordförande Tord Sundqvist ut årets pris för berömliga insatser för barn.

Per Brahe-elever om nyckelpersoner för demokratin

Under Demokrativeckan pågår en utställning av elever i år 2 på Per Brahegymnasiet, för att uppmärksamma personer som betytt mycket för demokratin genom tiderna. Elevernas framtagna affischer kommer visas på en bildskärm i Demokratistugan tillsammans med förinspelade tal där eleverna gestatlar personer som varit viktiga för vår demokrati. Affischerna kommer även visas på fritidsgården Brunnen, Stadsgården på Råslätt och Hörnan i Huskvarna. Missa inte utställningen och många andra roliga aktiviteter under veckan.

Mer information om programmet för Demokrativeckan (uppdateras löpande) och öppettider och program för Demokratistugan hittar du här:

Program för Demokratistugan,  Länk till annan webbplats.Jäj! För ett jämställt Jönköpings län Länk till annan webbplats.

Du kan även besöka Demokratistugan digitalt, när du vill:

Besök Demokratistugan här, Vår Demokrati Länk till annan webbplats.

Välkommen på invigningen av Demokratistugan och Demokrativeckan
Invigningen av Demokratistugan äger rum måndag 8 november kl. 17-19 och blir startskottet för länets Demokrativecka. På programmet står bland annat sång och dans och samtal om demokratin i Jönköpings län. Vi bjuder på kaffe och öppnar upp Demokratistugan för allmänheten, välkommen in.

Medverkande under invigningen är landshövding Helena Jonsson, demokratiambassadör Lena Posner Körösi, ordförande i Jönköpings kommunfullmäktige Tord Sundqvist, ordförande för Funktionsrätt Jönköpings län Emma Åverling och Stina Holmberg, demokrati- och samhällsintresserad ungdom från Tranås.

Publicerad: