De river murar genom sin dans

etikett

Publicerad:

En grupp med dansare i röda tröjor med texten En scen för alla på ryggen.

I tio år har En scen för alla vänt på perspektiven och rivit murar genom sin dans. Här får dansarna träna på kroppskontroll, känsla och rytm. Nu övar de inför jubileumsshowen Backstreet.

Det är torsdag förmiddag och de röda t-shirtarna lyser upp det bleka vårljuset som faller in genom fönstren. Högertår pekar ut, högerben sträcks och glider tillbaka in i första position. Dansarna i En scen för alla repeterar inför sin jubileumsshow och koncentrationen är, för det mesta, oftast, stundtals, ganska så samlad. Stämningen däremot, den är på topp!

– Jag älskar att stå på scen! Det är roligt men lite nervöst. Det är så roligt att uppträda och göra shower, säger Charlotte Ylenstrand, som dansat med En scen för alla i fem år.

En scen för alla är en daglig verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning som älskar att dansa. Verksamheten har totalt 18 dansare. Under tio år har gruppen vänt på perspektiven och utmanat publikens föreställningar genom sin dans. Nu ska jubileet firas med föreställningen Backstreet, den första showen sedan före pandemin.

Uppträtt på många scener

– Där andra ser funktionsvariationer ser vi individer med talang och begåvning som med sin show kan förändra omvärldens bild, säger Valbone Shosholli, enhetschef och grundare av En scen för alla.

En scen för alla har uppträtt på många scener runtom i Jönköping. Showerna skapar både minnen och möten, med publiken men också deltagare emellan. Danspedagog, arbetsinstruktör och stödassistenter finns också med.

– En gång hade jag ett solonummer där jag blev upplyft i luften på slutet. Jag var lite rädd i början eftersom jag är höjdrädd men det gick över, berättar Charlotte.

Uppvärmningen är snart slut och låten SexyBack med Justin Timberlake klingar ut. YES! utropar någon i rummet i triumf. Showrepetitionerna kan börja. Men vad innehållet blir får vara en hemlighet fram till premiären.

Vill du se jubileumsshowen Backstreet? Klicka här för biljetter!