search
Sök
menu
Meny

De städar stranden varje morgon

Sex strandstädare på Vätterstranden.

Varje dag mellan kl 7 och 11 städar minst fem personer Vätterstranden. De plockar skräp, tömmer papperskorgar och ser till att stranden ser fin ut innan badgästerna anländer.

Det är kommunens arbetsmarknadsavdelnings ungdomslag och naturvårdslag som på uppdrag av tekniska kontoret har hand om strandstädningen som omfattar hela Vätterstranden från kanotklubben i väst till Oset i öst – en sträcka på 2,5 km. Varje morgon går de runt med säckar och plockar upp pizzakartonger, flaskor, plastförpackningar, avföring, hundbajspåsar och blöjor som badande och solande strandgäster lämnat kvar.

– Det är ett märkligt beteende att inte kunna plocka med sig sitt eget skräp, säger en av städkillarna. En gång fick vi städa efter ett helt barnkalas, det var presentpapper, tallrikar, glas och till och med en duk kvar på bordet.

Killar plockar skräp.

Stefan Fogelberg på tekniska kontoret håller med om att alla som använder stranden har ett ansvar att för att stranden hålls ren och fin.

– I år har vi haft en fantastisk sommar och det är otroligt mycket folk på Vätterstranden. Det blir såklart en del skräp, men om alla hjälper till att hålla stranden fräsch så blir det mycket trevligare att vara där. Vi har över 50 papperskorgar och sopkärl på sträckan, där man kan slänga sitt skräp, säger han.

Man städar strand.

Något som alla inte vet är att allmänna toaletter finns vid restaurangerna På Strand och På sjön. Stefan Fogelberg håller med om att även vagnar med toaletter skulle kunna sättas upp när trycket är så stort som det har varit i år. Men på grund av tidigare skadegörelse har tekniska kontoret valt att inte sätta upp några tillfälliga toalettvagnar i år.

Publicerad: 2018-08-10 12.02