"Det är härligt att känna sig behövd"

Två kvinnor i Rådhusparken 

Jennie Ståhlkrantz och Christine Löf Moberg.

Jennie Ståhlkrantz och Christine Löf Moberg är rörande överens. Att jobba med vård och omsorg av andra människor är det viktigaste och roligaste som finns.

Utöver det professionella uppdraget, vård och omsorg, handlar det om att finnas där. Att lyssna och motivera, försöka förstå och vara ett stöd i vardagen. Om en promenad i vårsolen, en kaffe, en hand på axeln, ett samtal, ett leende.

– Vårt grunduppdrag är att få människor att må bra, säger Jennie och Christine när vi träffas för intervju och kaffe i Rådhuset en solig försommardag i maj.

Båda arbetar som stödassistenter i Jönköpings kommun, Jennie på ett gruppboende (för människor som på olika sätt mår dåligt och behöver stöd i vardagen på grund av olika psykiatriska diagnoser) på Drottninggatan och Christine inom Majvallens dagliga verksamhet. Deras dagar skiljer sig på åt på många sätt men har också flera gemensamma nämnare. En är vikten av att vara spontan i vardagen - att snabbt kunna växla utifrån behov och humör. Och att få en struktur i vardagen.

– Vi planerar veckan på måndagar men det gäller att vara flexibel, mycket blir inte som man tänkt. Ofta behöver vi ställa om och anpassa dagen beroende på hur medborgarna mår. Kanske har vi bokat in någon aktivitet en dag när personen inte mår så bra, utan bara vill vara för sig själv, då får man ändra planerna, säger Jennie och Christine nickar i samförstånd.

Fokus på möjligheter istället för begränsningar

Gemensamt för de två är också att de fokuserar på möjligheter, istället för begränsningar.

– Alla kan ju utvecklas utifrån sina förutsättningar. Och när vi gör framsteg tillsammans får vi så mycket glädje tillbaka, det är värt allt. Många av deltagarna i daglig verksamhet är enbart glädje, inga bekymmer. Har ni sett Hur många lingon finns i världen*? Det är de människorna jag jobbar med. Det går inte att få mer kärlek, glädje och uppskattning, säger Christine.

– Jag jobbar ju med människor som vissa dagar mår mycket dåligt, men även där får jag så mycket tillbaka när jag känner att jag gör skillnad i deras vardag, säger Jennie.

Inom Majvallens dagliga verksamhet pågår alltid något. Träning, spa, teater, musik. Sång, skogsutflykter.

– Vi har olika teman, vi kollar på Melodifestivalen och tippar vinnare och just nu lär vi oss mer om John Bauer och ska försöka komma i väg och kolla på utställningen på länsmuseet, berättar Christine.

– Vi har följt HV71 i hockeyallsvenskan och på morgonen dagen efter att de gick upp i SHL (högsta serien, reds anm.) så skålade vi i skumpa med blåvita sugrör. En liten sak egentligen men de blev så himla lyckliga, sjöng och dansade.

Från skratt till allvar.
Jennie beskriver en lite mer allvarlig vardag.

– Jag brukar säga att jag jobbar med människor som har brutit själen. Det kommer att läka, det kommer att bli ärr men det är inte konstigare än att bryta ett ben. Det är väldigt viktigt för mig att bryta tabut om psykisk ohälsa, säger Jennie.

– I grund och botten handlar det om att möta människor där de befinner sig. Alla vi som jobbar inom detta tycker om att möta människor i vardagen och att försöka få deras vardag att funka. Det är härligt att känna sig behövd, men ännu härligare när jag känner att jag kan ta ett kliv tillbaka och de klarar sig på egen hand. Och även de dagarna som är jobbiga är en positiv utmaning.

Vad är det bästa med era jobb? Om ni måste komma överens?
– Det handlar om att vara medmänniska, ge av sig själv. Man växer varje dag på jobbet och i sitt privata liv. Man får jättemycket med sig vidare i livet vilket är ovärderligt. Jag har aldrig varit rädd att möta nya människor utan har alltid sett det som en utmaning och ett ynnest att kunna göra skillnad, säger Jennie.

– Vi har världens bästa jobb och världens bästa kollegor, säger Christine och får direkt medhåll.

*En film som utmanar perspektiv kring personer med funktionsvariationer.

Vill du bli en av Christines och Jennies framtida kollegor?

Just nu söker vi flera nya medarbetare inom vård och omsorg, på kort och lång sikt.

Jobba inom hälso- och sjukvård i Jönköpings kommun

Sommarjobba inom vård och omsorg

Publicerad: