search
Sök
menu
Meny
Sök

"Det bästa äventyret finns nära"

Elna och dottern Lovis sitter vid en bänk vid Vätterns strand.

Elna och dottern Lovis på första parkett vid Vättern.

Landskapet grönskar, bäckarna porlar och fåglarna kvittrar. Det behövs inga omskrivningar av verkligheten för att kalla Röttle hamn för idyll denna soliga försommardag. Och det är inte heller svårt att förstå varför blogg- och cykelprofilen Elna Dahlstrand mår så bra just här.

Elna Dahlstrand är uppvuxen i Gränna och efter några år ute i vida världen och i Östergötland har hon flyttat hem till sin barndomsstad.
– Jag flyttade tillbaka till Småland för sju år sedan. Först till Huskvarna och sedan till en by utanför Gränna. Jag träffade min sambo via cyklingen och det passade bäst att bosätta oss här. Det är härligt att vara tillbaka och området är en perfekt bas att leva cykel och det har blivit en stark arena för hela cykelsporten.

Cykling finns i Elnas DNA, hon driver en av Sveriges främsta cykelbloggar och lägger mycket tid på träning. Men det har inte alltid varit så.
– Jag är uppvuxen med skogen precis utanför dörren, mina föräldrar har alltid sett till att jag varit utomhus, min mamma är friluftsliv personifierat och jag har hållit på med orientering sen jag var sju. Men jag har alltid varit väldigt rastlös och i 20-årsåldern flyttade jag till London.

Föll tillbaka till utomhuslivet

Omställningen från lugna Gränna till pulserande London blev stor, Elna insåg ganska snart att hon inte var någon storstadstjej men blev ändå kvar.
– Jag hade ingen vidare bra livsstil under de åren. Och sen tog jag med mig den där destruktiva livsstilen tillbaka hem till Sverige och tiden på universitet. Efter ett tag kom jag till någon slags brytpunkt där jag kände att jag behövde bromsa rejält för att det inte skulle skita sig helt.
– Så då föll jag tillbaka till utomhuslivet. Jag köpte en cykel och nyförälskade mig i att köra MTB. Jag kände mig lite ensam - det var liksom ingen som hade lust att lyssna på allt mitt cykelsnack så jag startade en blogg.

Nu har Elna bloggat i elva år och driver även ett Instagramkonto sedan nästan lika länge.
– Jag fattade aldrig hur stort det här med sociala medier skulle kunna bli. Bloggen har vuxit och det har cykelsporten också gjort. Bloggen har skapat mig en massa möjligheter, kontakter och uppdrag. Jag är väldigt stolt över bloggen idag, den har ju blivit ett litet livsverk som samlar alla tankar och ord och bilder från så många år. Och jag har många läsare som hängt med från början.

Elna och dottern Lovis går på en pir in mot stranden


Blir du ofta igenkänd?
– Haha, jamen ja, det händer lite då och då. Och jag träffar ofta människor på stigarna i Gränna och Huskvarna som åkt hit efter att ha läst mina stigtips och det gör mig så himla glad. Jag har lärt känna massor av människor via bloggen. Ett fint exempel är Helena Enqvist som cyklar i Österstund. Vi träffades via bloggarna och vi driver en cykelpodd tillsammans.. Det är kul att utforska flera olika kanaler men det är bloggen som min bästa kanal och jag älskar att skriva.

Tröttnar du aldrig?
– Inte på cyklandet, jag behöver det för att fungera, men jag tröttnade på bloggandet en period. Men sen bestämde jag mig för att sänka mina ambitioner och då blev det kul igen. Jag är så glad och smickrad över att människor vill läsa men i grund och botten skriver jag för min egen skull.
Att hålla på med cykel varierar ju så mycket beroende på mål och lust. Det kan vara hård träning lika väl som det kan vara outdoor och rekreation.

Har du några tips till en nybörjarcyklist?
– Grännaberget har fått två fina MTB-banor med snäll terräng för nybörjare, det rekommenderar jag verkligen. Och sen har jag ett tips till alla, oavsett om man cyklat mycket eller lite: Pingstkyrkan i Ölmstad har ett välgörenhetslopp på MTB, 3 mil med start och mål vid Pingstkyrkan i Ölmstad. Man kan cykla det under hela juni och man passerar alla mina favoritställen. Man cyklar på asfalt, på grus och det är en del lätta och andra mer tekniska partier. Det är en superbra sommarutmaning för ett gott ändamål.

Du är ambassadör för Friluftslivets år 2021, varför är det viktigt för dig?
– Jag brinner för det enkla friluftslivet och tillsammans med Lovis försöker jag inspirera föräldrar att ta sig ut. Det behöver inte vara så krångligt och man behöver inte ta sig så långt. Ibland tar jag med mig en matlåda pasta och korv och så äter vi middag ute efter förskolan och vi sticker ofta ut i skogen för att utforska. Man får inte glömma att det bästa äventyret finns nära, det kan räcka med äta picknick på en sten tio meter in i skogen - att frilufsa med barn behöver inte innebära tält och stormkök. Jag tycker att det är viktigt att Lovis får samma kärlek till naturen som jag har, att hon lär sig om växter och djur och att hon känner sig trygg i skog och mark.

"Har blivit fostrade i att vara ute"

Tillbaka till den omgivande småländska idyllen. Solen har gått i moln under intervjun, men det är fortfarande ljummet i luften. Elnas dotter Lovis har bytt gympaskorna mot gummistövlar och plaskar i vattenbrynet. I ryggsäckarna väntar matsäck och kaffe. Det är en lugn dag, gott om plats och lätt att hålla avstånd vilket passar i pågående pandemitider.
– Jag har ju blivit fostrad i att vara ute så livsstilen nu under pandemin har inte varit en stor förändring för mig men det är en stor skillnad att det plötsligt är andra människor där jag är. I början blev jag lite stressad över att det plötsligt var så mycket folk på “mina” ställen ska jag erkänna men det är förstås jätteroligt att så många hittat ut.

Publicerad: