"Det finns ett stort behov av trygga vuxna i området"

Två personer som sitter och pratar på en bänk

Ahmed och Anna pratar om vikten av att prata med ungdomar.

Sol eller regn spelar ingen roll, trygghetsvandrarna på Österängen går med lätta steg och öppet sinne. De pratar, lyssnar, fikar, spelar fotboll – och är de trygga vuxna som ungdomarna i området behöver. Nu behöver de sällskap av fler – främst föräldrar. Kanske vill du gå med nästa gång?

”Har du bytt kläder?”. ”Varför blir ni intervjuade?”. ”Är ni två på dejt?”. ”Ska ni vara med i tidningen?”… intervjun med fältsekreterare Anna Waldenby och socialpedagog Ahmed Abadir Hassan får extra kraft av de många frågor från de barn och ungdomar vi möter på Österängsskolan. Och just det där behovet av att prata med vuxna är en viktig del av de trygghetsvandringar som är fokus för vårt samtal.
-Det finns ett stort behov av trygga vuxna i området, som bara går runt, stannar och pratar, visar omtanke, skapar relation och bara finns där, säger Ahmed som tillsammans med Anna tog intuitiv till de vandringar som sedan september i fjol sker en gång i veckan.

Alla är välkomna

Trygghetsvandringar handlar om att få människor i ett område att träffas och prata och gemensamt förbättra och öka tryggheten där de bor. Förutom Fältgruppen och Österängsskolan deltar flera föreningar och representanter ur civilsamhället som Vätterhem, Hand till Hand, ERO och eritreanska föreningen.
-Vi ser gärna att fler föräldrar går med oss. Föräldrar är ju det viktigaste i barnens liv och behöver se mer av vad som händer i området, säger Ahmed.
-Alla är välkomna och det är bara att dyka upp, man behöver inte föranmäla sig. Men givetvis kan man höra av sig om man har frågor i förväg. Det är alltid med någon som har erfarenhet sedan tidigare. Genom att följa med oss ut får man ett sammanhang och lär känna området, säger Anna.

Förebyggande arbete

I början vandrade de på onsdagar men efter utvärdering kom de fram till att fredagar var bättre eftersom fler ungdomar är i rörelse då. Under sommarlovet blir det varierande dagar men målet är att vandra en gång i veckan. Oavsett dag startar vandringen på Café Mango i Österängens centrum klockan 19. Om det är många som vill vara med och vandra delar de upp sig, är de få går de gemensamt. Hur kvällen sen utvecklar sig beror helt på vilka möten som sker. Ibland blir de kvar på samma plats hela kvällen, andra gånger blir de utmanade på fotbollsmatch.
-Det blir vad vi gör det till. Det är ett förebyggande arbete som ger trygghet nu och på sikt, säger Anna.
-Häromkvällen när jag var ute mötte jag några killar som jag sa hej till och sen blev vi stående i en och en halvtimme. Det var ett intressant och roligt samtal och det var framförallt tydligt att de hade mycket de ville prata om, berättar Ahmed.
-Det är alltid väldigt trevligt att gå runt, även när det regnar.

En kvinna och en man som tittar in i kameran.

Anna Waldenby och socialpedagog Ahmed Abadir Hassan.

Datum för sommarens vandringar

Juni: 3, 10, 17, 22, 29 juni
Juli: 6, 14, 21, 26 juli
Augusti: 5, 17, 29 augusti

Samling 19.00 Café Mango

Läs mer om Trygghetsvandringar

Publicerad: