search
Sök
menu
Meny

"Det kändes som ett historiskt ögonblick"

Hand som håller i en spruta.

I ett konferensrum på Ryhov är det full rulle. IVA-personalen bildar en förväntansfull kö. Flera tar upp sina telefoner och knäpper bilder på varandra. Idag får de sin första dos vaccin mot covid-19 – av Jönköpings kommuns skolsköterskor.

– Det kändes unikt, nästan som ett historiskt ögonblick, säger Ann Louise Ejebring, skolsköterska med medicinskt ledningsansvar. Vi är jätteglada att vi fick hjälpa till.

Totalt är det 300 personer på IVA som ska vaccineras. Och eftersom regionen har fullt upp, vände de sig till Jönköpings kommun för hjälp. När Ann Louise Ejebring och hennes kollegor fick frågan tog det inte ens ett dygn innan ett schema hade gjorts upp och de kunde vara på plats och börja vaccinera.

– Det flöt på jättebra, verkligen. När vi kom i morse för att förbereda var det redan kö, det kändes jättespännande, berättar Ann Louise Ejebring. Personalen kom i en strid ström och de var jätteglada! Många tog kort, på både sig själva och varandra.

Det är skolsköterskor ifrån både gymnasiet och grundskolan som vaccinerar IVA-personalen. Alla som velat hjälpa till har fått anmäla sig frivilligt, och trots kort varsel var det inte svårt att få ihop så många som behövdes.

– Det bådar gott att alla är så taggade och vill hjälpa till, om vi skulle bli tillfrågade att hjälpa till igen. Det känns bra att göra en god gärning. IVA-personalen är trötta och har kämpat så hårt, så länge, säger Ann Louise Ejebring.

Det här är ett reportage i en serie om hur medarbetare i våra verksamheter påverkats och ställt om i pandemin. #coronaberättelser

Publicerad: 2021-01-14 08.00