search
Sök
menu
Meny

Digital tillsyn införs som alternativ till traditionell tillsyn nattetid

Gråhårig, kortklippt kvinna ligger i en säng och sover.

Foto: Johnér Bildbyrå

Utvärderingen av det projekt som genomförts med nattlig tillsyn med hjälp av trygghetskamera, visade på bra resultat med nöjda medborgare. Därför erbjuder Jönköpings kommun nu digital tillsyn som alternativ till den traditionella fysiska tillsynen nattetid.

– Åtta medborgare som varit intresserade av att prova digital tillsyn istället för fysisk tillsyn nattetid har ingått i projektet och resultatet var positivt, säger Dan Kax chef för enheten för trygghetsskapande teknik på socialförvaltningen.

Den digitala tillsynen innebär att det monteras en trygghetskamera i den enskilde medborgarens hem. Det skrivs ett avtal om vilka tider kameran får vara på och då tillsynen görs. När tillsynen genomförs loggar personalen in i ett program i en dator. Via programmet ser personalen om medborgaren ligger i sin säng eller inte samt om det ser ut som det ska i rummet.

– I de fall någon med digital tillsyn inte ligger i sin säng, så följer vi den rutin vi avtalat med medborgaren om. Det vanliga är att vi gör en ny digital tillsyn och om medborgaren inte ligger i sin säng då, så larmas nattpatrullen som åker till medborgaren för att göra en traditionell fysisk tillsyn, säger Dan Kax.

Jönköpings kommun erbjuder digital tillsyn som alternativ eller komplement till medborgare som har ett biståndsbeslut om nattlig tillsyn.

– Digital tillsyn passar bra för medborgare som är lättväckta, inte vill ha sin nattsömn störd och/eller som blir orolig av besök i hemmet, men som ändå vill känna tryggheten som tillsynen ger, säger Dan Kax.

Publicerad: