Drömmar förverkligas på Vägledningscentrum

Ida Lindgren och Adam Skogsmo, studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum

Vuxenutbildningens Vägledningscentrum har fått nya fräscha lokaler och står nu redo att förutsättningslöst stötta ännu fler till att ta sig an sina utbildningsdrömmar.

I arbetsförmedlingens gamla lokaler på Barnarpsgatan 40 sitter navet för vuxenutbildningen. På Vägledningscentrum finns studie- och yrkesvägledning för ansökan till kommunens vuxenutbildningar, men också som generell vägledning och stöttning kring alla typer av studier, karriärsomställningar och vidareutbildning.

Uppdraget de har bygger delvis på att ge ut nödvändig information om till exempel studieekonomi och ansökningar, men kanske framför allt att motivera det livslånga lärandet. En stor del av arbetet det gör är att jobba för att föda intresse för den som väljer att göra en karriärsomställning senare i livet eller plugga upp sina grundskole- eller gymnasiebetyg.

– Det är en fantastisk upplevelse när vi får höra från personer som kommit till oss för vägledning och sedan lyckats med studier de kanske inte trodde de skulle lyckas med. Eller att någon vågat göra en helomvändning i sin karriär och sista biten i livspusslet har fallit på plats tack vare det, säger Marie Wettermark, administrativ chef för vuxenutbildningsenheten och chef för vägledningscentrum.

Vägledningscentrum är precis som vuxenutbildningen en kommunal verksamhet som jobbar helt oberoende och neutralt.

– Jag tror att det ger en stor trygghet, att vi har så strikta upphandlingar och kontroller av vår verksamhet. Det ger trygghet för individen och säkerställer kvaliteten på alla våra utbildningar, säger Marie.

Förutom sitt självklara samarbete med Vuxenutbildningen så har Vägledningscentrum kontakt med högskolor, folkhögskolor och aktörer inom olika branscher och anpassar sin vägledning utefter varje individ som kommer dit för ett samtal.

– Hela utbildningsförvaltningens vision är ”Lärglädje hela vägen”. Det jobbar vi aktivt med även här på Vuxenutbildningen och det vill vi att medborgarna ska uppleva i mötet med oss på Vägledningscentrum, säger Adam Skogsmo, studie- och yrkesvägledare på vägledningscentrum. Vi vill förutsättningslöst hjälpa människor att hitta rätt i livet och sänka ribban för att söka hjälpen man behöver för att ta sig dit.

Läs mer om Vuxenutbildningen och Vägledningscentrum här

Jönköpings kommuns vuxenutbildning

Vägledningscentrum

Publicerad:

KONTAKT

Besökstider:

Måndag–torsdag:
kl. 10.00–13.00

Besöksadress:
Barnarpsgatan 40 Länk till annan webbplats.
551 89 Jönköping Länk till annan webbplats.

Telefontider:

Måndag–torsdag:
kl. 10.00–13.00 och 14.00–16.00
Fredag: stängt

Telefon via kontaktcenter:
036-10 50 00

Mejla oss:
vagledningscentrum@jonkoping.se