En 14-åring bland kommunalråden

etikett

sdf

John Sjöstedt har varit intresserad av politik och samhälle sedan barnsben. 14 år gammal har han full koll på den politiska agendan. Och under två intensiva veckor har han gjort praktik som kommunalrådssekreterare.

På ett av kontoren i kommunalrådskorridoren, med utsikt över Rådhusparken, sitter en kille omgiven av dokument i prydliga högar. Den som bara passerar märker inget ovanligt men den som gör ett närmre besök blir sannolikt överraskad av den unga medarbetaren.
– Jag gör min praktik här i Rådhuset. Det var väldigt roligt att jag fick ett eget kontor, berättar John Sjöstedt som till vardags går i musik-åttan på Alfred Dahlinskolan.

Varför gör du din praktik på Jönköpings kommun?

– Jag är intresserad av politik och samhälle så jag gick till Rådhuset och pratade med dem i receptionen och då fick jag Helenas mejl.

Helena heter Härshammar i efternamn och är kommunalrådssekreterare samt för tillfället även Johns handledare och kontorsgranne.
– Det var ett väldigt välskrivet mejl med bilder på politiker han träffat, det märktes att han var insatt. Han är otroligt kunnig och tillför mycket för oss alla. Och det har varit värdefullt för politikerna att få hans åsikter och input i frågor som rör skolungdomar, säger Helena.

alternativ text ska alltid skrivas. Beskriv bilden vad den föreställer

John och Helena har haft många intressanta samtal.

Intresserad av arbetsmarknad och välfärd

Under två praktikveckor har John hunnit gå på möten, skriva kommunalrådsyttrande och utmanat lokalpolitiker och kommunalråd med tankar och frågor.
– Jag är mycket intresserad av arbetsmarknadsfrågor och välfärd. Tidigare var jag mer insatt i nationell politik men under de här veckorna har jag lärt mig mycket om den lokala politiken.

Hur håller du dig uppdaterad?

– Jag läser mycket på google och så följer jag politiker och partier på Instagram. Sedan gick jag till valstugorna och träffade jag många politiker i denna valrörelse, bland annat Bah Kuhnke och Acko Ankarberg. Och i förra valrörelsen träffade jag Stefan Löfvén.

Förra valrörelsen, då var du väl bara tio år?

– Ja, då var jag inte så insatt, jag var mer engagerad i denna valrörelse.

Vid intervjutillfället återstår bara ett par dagar av praktiken men John hoppas få chans till sommarjobb framöver. Han funderar även på att engagera sig politiskt genom att gå med i ett ungdomsförbund men måste först bestämma sig för vilka han sympatiserar med. Praktiken har även fått honom fundera över att gå samhällsvetenskapligt program på gymnasiet istället för estetiskt som varit hans tidigare plan. Vad som än händer är en sak säker, han kommer fortsätta engagera sig i viktiga samhällsfrågor.

Drömmer du om att bli politiker?

– Jag skulle kunna tänka mig att bli politiker men då måste jag ju först vinna folkets förtroende. Det verkar intressant att vara tjänsteperson också.

Relaterade artiklar