search
Sök
menu
Meny
Sök

Energicentrum tipsar: så sänker du dina elkostnader i vinter

hängande lampor 

Kylan kryper på och samtidigt som elementen skruvas upp fylls hem och trädgårdar med ljusslingor och adventsljusstakar. Detta kan resultera i dyra elräkningar om du inte gör medvetna val – här får du tips på hur du kan spara på energi och sänka dina elkostnader.

Energi- och klimatrådgivarna på Energicentrum ger dig koll på hur du kan gå tillväga:

Vad kan jag själv göra för att sänka mina elkostnader?
Beroende på om du bor i lägenhet eller i hus finns det olika saker du kan göra för att sänka dina elkostnader:

För dig som bor i lägenhet och som inte betalar för värme och vatten är det genom teknik och belysning du kan påverka elkostnaden. Se till att stänga av tekniska apparater som inte används, helst med strömbrytare eller genom att dra sladden ur väggen - TV och spelkonsoler drar nämligen el även i standby-läge. Byt ut gamla glödlampor till LED-lampor som är betydligt mer energisnåla. Se även över vad det är för lampor i julbelysningen innan du sätter upp den, att byta ut en gammal slinga kan betala igen sig fort.

Bor du i hus finns det ytterligare saker du kan göra för att sänka dina elkostnader. Uppvärmning och varmvatten är två stora energislukare, speciellt vintertid, och det finns saker du kan göra direkt för att optimera din uppvärmning och på så sätt sänka din elräkning. Men det bästa är att tänka framåt och se över ditt hems värmebehov: kan du energieffektivisera genom att isolera och täta? Eller är du i behov av att byta uppvärmningssystem?

$ Optimera

  • Ställ inte stora möbler framför elementen, då cirkulerar värmen sämre i rummet.
  • Sänk temperaturen. Att sänka från 22 grader till 21 kan spara upp till 5 % av uppvärmningskostnaden.
  • Är din värmepump rätt inställd för husets förutsättningar?
  • När rengjorde du filtret i din ventilation eller värmepump senast?

$$ Isolera

  • Bland det mest kostnadseffektiva du kan göra är att tilläggsisolera vinden. Det är som att sätta en mössa på huset.
  • Täta runt fönster och dörrar.

$$$ Investera

  • Byt ut ditt gamla uppvärmningssystem mot ett nytt. Vilket som är bäst beror på dina förutsättningar, där kan din kommunala energi- och klimatrådgivare hjälpa dig kostnadsfritt och opartiskt att hitta en optimal lösning för just ditt hem.

Jag vill gärna ha en mer personlig och anpassad rådgivning – var kan jag vända mig?
Vänd dig till oss på Energicentrum!  

Alla har olika förutsättningar och möjligheter för att energieffektivisera hemma. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja och hur man ska tänka.  

Vi ger dig personliga råd anpassade efter dina behov. Du kan kontakta oss via telefon och mail, eller boka ett möte via vår hemsida, digitalt via Zoom eller fysiskt på plats hos oss på Kasernen. 

Energicentrum – vilka är ni?
Energicentrum erbjuder kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för dig som privatperson, företag, organisation eller förening. Vi är ditt bollplank på vägen till klimatsmarta investeringar och energieffektiva åtgärder. Genom att informera om de senaste bidragen och styrmedlen och jämföra tekniska lösningar, åtgärdsförslag och offerter erbjuder vi stöd och vägledning i hela processen från tanke till genomförande.  

Rådgivningen är finansierad av Energimyndigheten och är därför helt opartisk. Vi utgår från dina förutsättningar och hjälper dig göra ett välinformerat val. Istället för säljsnack får du ärliga råd där teknik och omständigheter går före märke och leverantör.  

Vare sig du funderar på energieffektivisering och uppvärmning, eller solceller, laddstolpar och hållbarhet i stort är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss, dina kommunala energi- och klimatrådgivare.  

Följ oss gärna på sociala medier – Instagram: Energicentrum, Facebook: Energicentrum A6.

Läs mer: Energi- och klimatrådgivning, Energicentrum

Publicerad: