En hållbar bank – där du lånar gratis

etikett

Publicerad:

sdf

Platschef Ulrika Lundqvist är ofta på plats i butiken på Öxnehaga.

Har barnen växt ur skridskorna eller fotbollsskorna? Ska du gå din första golfrunda? Fått ett spontant infall att göra cirkuskonster eller testa matt-curling? Fritidsbanken rymmer tusentals fritidsprylar som du kan låna helt gratis.

Fritidsbanken är ett slags bibliotek med tusentals fritidsprylar fria att låna i 14 dagar. Här hittar du skidutrustning, skridskor, hjälmar, kickbikes, skateboards, golfset, fiskeprylar, sommarleksaker, tält, stormkök och mycket, mycket mer.
– Vi har över sextusen prylar i vårt bibliotek, berättar Ulrika Lundqvist som är platsansvarig för Fritidsbanken samt för butiken (som lokalen där du lånar prylar kallas) på Öxnehaga.
– Vi började bygga upp banken för tre år sedan och sedan dess har både utbudet och efterfrågan växt. Förra året lånade vi sammanlagt ut 11700 prylar till Jönköpingsborna.

Finns det något oväntat bland prylarna?

– Det mesta finns. Prylar för cirkuskonster, ett roligt matt-curlingset, inomhusboule… och sen finns det en del som är anpassade för personer med funktionsvariationer, exmpelvis paracyklar. Det är något vi gärna vill ha mer av för att öka tillgängligheten, säger Martin Funck som är enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen med övergripande ansvar för Fritidsbanken i Jönköpings kommun.

Var kommer alla prylar ifrån?

– Det är sådant som Jönköpingsborna har skänkt till oss, som stått i någon källare och samlat damm och som vi tagit hand om, tvättat, lagat och säkerhetskollat.

Vad behöver ni fylla på banken med just nu?

– Prylar för friluftsliv som stormkök, tält, termosar och kikare. Men allt som är helt och fungerande är välkommet, säger Martin och tillägger att de utöver fler prylar är på jakt efter större lokaler.
– Vår vision är att öppna fler butiker i fler kommundelar framöver. Det är en hållbar väg att gå för både oss som lånar ut och de som lånar.

alternativ text ska alltid skrivas. Beskriv bilden vad den föreställer

Alla prylar som samlas in till Fritidsbanken lagerförs och katalogiseras och du som letar efter något särskilt kan själv söka på webben – men det går inte att förboka något. Vill du låna är det ett besök i butiken på Öxnehaga som gäller.
– Det är först till kvarn när vi har butiken öppen, men det går alltid att höra av sig till oss innan om man vill kolla om vi har någon viss storlek av något, vill lämna grejer på annan tid eller undrar något

Fritidsbanken på turné

Under sommaren och i samband med vissa event händer det dessutom att Fritidsbanken ”får hjul” och kommer lastad till dina kvarter - med utvalda prylar efter säsong och sammanhang.
– Många lånar av oss redan idag men självklart hoppas vi att fler ska upptäcka oss och använda oss framöver, inflikar Ulrika.

Besök Fritidsbanken

Öppettider, butiken på Öxnehaga
Måndag 14-18
Onsdag 14-18
Torsdag 12-16

Fritidsbanken i Jönköpings kommun

En hållbar kommun
Detta reportage är en del av vårt arbete med hållbar konsumtion och produktion som finns med i Program för hållbarhet i Jönköpings kommun. Programmet utgår från Agenda 2030 och de Globala målen.

Hållbar utveckling - agenda 2030 Länk till annan webbplats.

Relaterade artiklar