search
Sök
menu
Meny
Värdegrundsarbete inne i kuben

En värdefylld kub på Torpaskolans gård

UPPDATERAD: På Torpaskolans gård står en stor svart kub. Med texten ”Rätten att inte kränkas” - den åttonde av FN:s 30 artiklar som handlar om våra grundläggande mänskliga rättigheter. En kub fylld med alla barns lika rättigheter och värde.

Måndagen den 27 januari invigdes kuben av representanter från Raoul Wallenberg Academy. Invigningen blev också startskottet för Torpaskolans värdegrundsvecka. Under hela vårterminen ska kuben funka som en extra dimension och mötesplats för skolans värdegrundsarbete, ett arbete som ständigt är aktuellt.

Inuti och utanför kuben kommer elever och lärare tillsammans fokusera på den åttonde artikeln: Rätten att inte kränkas. Under terminen blir det en mängd olika aktiviteter och utställningar.

– Vi nappade direkt när vi fick erbjudandet om kuben. Det är en fantastisk möjlighet att än mer synliggöra vårt värdegrundsarbete och engagera fler kring demokrati- och värdegrund. Kuben kommer att vara öppen och bemannad under vissa tider så vi hoppas att många tar tillfället att kika in, säger lärarna Jenny Fransson och Agneta Gustafsson.

Del av nationellt värdegrundsarbete

Torpaskolan är en av 30 skolor i landet som har fått möjlighet att jobba med FN:s artiklar med hjälp av en kub från stiftelsen Raoul Wallenberg Academy. Syftet med kuben är att ge stöd för skolors övergripande demokrati- och värdegrundsarbete och samtidigt uppmuntra elever att själva göra skillnad. Skolorna är utvalda av stiftelsen och alla har fått olika artiklar att jobba med under våren. Arbetet avslutas den 27 augusti, på Raoul Wallenbergs dag. Då bildar samtliga 30 kuber en gemensam utställning i Stockholm.

– Att vi fått just den åttonde artikeln passar väldigt bra. I vårt värdegrundsarbete har vi respekt för varandra som ett prioriterat mål och nu får vi möjlighet att visa våra arbeten för varandra. Vi hoppas också att kuben kan bli en mötesplats för såväl elever, personal, vårdnadshavare som allmänhet, säger Ellinor Magnusson, rektor för Torpaskolan.

Läs mer om Raoul Wallenberg Academylänk till annan webbplats

En stor svart kub med texten Rätten att inte bli kränkt står på en skolgård. I bakgrunden en fasad med fönster.

Publicerad: 2020-01-28 13.15