search
Sök
menu
Meny

Erfarenhetsutbyte för uppdragstagare som gör en insats

En kvinna håller upp och pekar på ett  blad med information om kontaktperson.

Rebecka Karlsson har arbetat som kontaktperson i snart sex år.

Det finns många olika sätt att hjälpa andra människor. I Jönköping har vi frivilliga samhällsarbetare vars uppdrag är att agera stöd för personer som är i behov av någon form av stöttning. I veckan träffades uppdragstagare för att dela med sig av sina erfarenheter utifrån sina olika uppdrag.

Nyligen bjöd nätverket för frivilliga samhällsarbetare i Jönköpings län in till ett så kallat erfarenhetscafé. Träffen hölls för personer med uppdrag som bland annat kontaktperson, kontakt- eller familjehem, eller god man i Jönköpings län. Personerna delade med sig av erfarenheter utifrån sina uppdrag.

En av uppdragstagarna som deltog vid erfarenhetscaféet var Rebecka Karlsson. Hon delade med sig av sina erfarenheter av att vara kontaktperson för ungdomar inom Individ- och familjeomsorgen.

- Jag har haft uppdrag som kontaktperson i fem till sex år, nu har jag mitt femte uppdrag för en ungdom.

Rebecka har tidigare arbetat som stöd till tjejer via chatt men ville koncentrera sig på att finnas för en ungdom vilket ledde till att hon blev kontaktperson. Hon berättar att en av ungdomarna hon träffat till en början inte visade särskilt mycket entusiasm till att få en kontaktperson. Rebecka och ungdomen träffades och det blev bättre, idag klarar sig ungdomen bra själv. Det var först vid avslutet som både Rebecka och socialsekreteraren förstod att kontaktpersonsinsatsen hade varit betydelsefull för ungdomen.

- Som kontaktperson blir man en person i ungdomens kontaktnät, det är roligt att få vara med och se hur en individ formas och utvecklas som människa, säger Rebecka med ett leende. Det har bara varit positivt för mig att vara kontaktperson!


Olika sätt att hjälpa 

Medverkande på erfarenhetscaféet hade uppdrag som kontaktperson, kontaktfamilj, familjehem eller jourfamiljehem inom Individ- och familjeomsorgen, kontaktperson eller stödfamilj inom Funktionshinderomsorgen, lekmannaövervakare inom Frivården, stödperson inom Patientnämnden eller god man med medlemskap i Södra Vätterbygdens Samhällsarbetare.

Låter detta som något för dig? Vi söker dig som vill göra en insats för en annan människa! Läs mer via länken nedan.
 

Publicerad: 2018-12-04 11.03