search
Sök
menu
Meny

Filmpedagogiskt projekt som får ungdomar att flytta fokus

Ett nytt filmprojekt

Det nya filmpedagogiska projektet #movemetoo ska hjälpa våra gymnasieungdomar att bli tryggare i sin identitet.

Gymnasieskolorna i Jönköpings kommun kan kostnadsfritt delta i projektet som på flera olika sätt kan bli en del av undervisningen, genom filmvisningar, workshops och föreläsningar. Eleverna får lära sig att se film genom genuskritiska glasögon och träna sin filmkunnighet – att ”läsa” rörliga bilder.

­­­-Rörliga bilder finns överallt omkring oss och matar oss med rådande strukturer och formar oss som individer. Det är viktigt att prata om vad vi får med oss i biosalongen eller när vi kollar på streamad film hemma i tv-soffan. Och att inte bara titta på vad en film säger, utan hur den säger det, säger Helena Sandberg, projektledare och filmpedagog i Jönköpings kommun.

Tanken är att projektet även ska göra det lättare att prata om normer och strukturer kring #metoo, men utan att skuldbelägga någon. Med det långsiktiga målet att öka förståelsen för varandras olikheter – och förstås, skapa förändring.

Projektet presenteras av Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Svenska Filminstitutet, Region Jönköpings Län, Studieförbundet Bilda, Filmcentrum och Changing Attitude.

Läs mer om projektet #movemetoo

Publicerad: 2020-03-04 16.57