etikett

Publicerad:

För en varmare och tryggare höst

etikett

sdf

När energipriserna nu går upp vill fler tända sin eldstad därhemma. Var försiktig med hur och vad du eldar så blir hösten och vintern både varmare och tryggare.

Det finns över 23 000 eldstäder som är i bruk i Jönköpings kommun idag. Det finns fler som är registrerade men som har nyttjandeförbud. Dessa avställda eldstäder behöver kontrolleras och godkännas innan de tas i bruk igen.

Brandskyddskontrollen kan jämföras med besiktningen av bilen. Med en viss regelbundenhet ska du ta reda på om bilen är körduglig. Samma syfte fyller brandskyddskontrollen när det gäller eldstaden och skorstenen. Kontrollen görs av kommunens upphandlade sotare. När kontroll och rengöring är gjord är det viktigt att du eldar på rätt sätt.

Om du börjar eldar ofta och mycket i en eldstad som länge stått orörd eller bara använts sporadiskt ökar risken för soteld. Detta gäller även om du eldar med fel bränsle.

Är det farligt att elda för mycket?

Varje eldstad har en viss kapacitet för hur mycket den tål. Finns det en instruktion till eldstaden står det i den hur mycket du får elda per timme. Tre kilo ved brukar vara max för de vanligaste eldstäderna, exempelvis kaminer och insatser. En vanlig eldstad med tillhörande rökkanal är inte gjorda för att klara mer än så och om du eldar med mer ved än vad den tål så kommer temperaturen i skorstenen att öka drastiskt. Det kan leda till överhettning som i sin tur kan leda till att det börjar brinna. Bara att du ökar med 1 kilo ved innebär att du snabbt passerar temperaturgränsen för vad eldstaden klarar.

Veden är slut, kan jag elda något annat?

Du bör enbart använda det bränsle som eldstaden är avsedd för. Allt annat material påverkar eldstaden negativt. En del material kan ge högre värme eller bildar sot och tjära som skapar beläggningar på eldstad och skorsten. Detta ökar risken för skorstensbrand. Annat kan ge ifrån sig giftiga utsläpp som både kan påverka dig och eventuella grannar.

Goda råd för att elda säkert

  • Elda endast med bränsle som anordningen är avsedd för. Saknas sådan anvisning får bränslet endast bestå av rent trä som inte är förorenat.
  • Vid användning av ved, använd torr ved i lämplig storlek. Ved som inte torkat ökar beläggning av sot och tjära i rören och ökar då risken för skorstensbrand.
  • Elda med god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen.
  • Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
  • Har du pannrum så håll rent där. Skräp innebär en stor brandrisk. Bränsle ska förvaras på säkert avstånd från eldstaden.
  • Kontakta din sotare för eventuell extrasotning om du eldar mer än du brukar.

Efter eldning ska askan förvaras i ett plåtkärl med tätt lock som sedan förvaras på obrännbart underlag. Rester av glöd kan finnas kvar i askan i flera dygn efteråt. Och du! Se till att du har fungerande brandvarnare och brandsläckningsutrustning om något skulle hända.

Sotning och brandskyddskontroll i Jönköpings kommun Länk till annan webbplats.

Kommunens upphandlade sotare i Jönköpings kommun Länk till annan webbplats.

Lär dig tända din eld på rätt sätt Länk till annan webbplats.