etikett

Publicerad:

"För många ungdomar är sommaren lång och pengar viktigt"

etikett

Publicerad:

Två tjejer sitter och tittar på en surfplatta. På bordet mellan dem står kaffekoppar. Den ena tjejer har en penna i handen. De ser koncentrerade ut.

På sommaren blir många ungdomar sysslolösa, och de blir även utan studiemedel. Sedan 2018 finns Jobbforum, som satsar brett på att ungdomar i prioriterade områden ska bli sysselsatta på sommaren.

Varje år ansluter sig fler organisationer och företag runtomkring i kommunen till Jobbforum, ett arbete i bred samverkan med många delar av kommunen.

– Vi är i kontakt med många företag som vill ge en ärlig chans till alla och det är exakt vad vi vill höra. Det här arbetet handlar om att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning, kontakt med seriösa arbetsgivare, möjlighet att samla erfarenheter – och för många den första egna pengen. För många ungdomar är sommaren lång och pengar viktigt, säger Mona Jaber, koordinator på Öxnehaga.

Jobbforum handlar om att samla och aktivera så många ungdomar som möjligt – vare sig det gäller sommarpraktik, feriepraktik, eller sommarjobb. Olika delar av kommunen kraftsamlar och ger ungdomar hjälp med CV och personligt brev, arrangerar informationsträffar med olika företag, och främjar samtidigt ungdomars personliga utveckling och inkludering - och bryter utanförskap.

Vägen ut i arbetslivet kan se olika ut för olika personer, men oavsett vilket så ger Jobbforum en bra start med att fylla på CV:t med både referenser och meriter.

– De som är redo för ett riktigt jobb ska få det. De som behöver samla erfarenhet på hemmaplan får vara delaktiga i områdesarbetet där de bor. När de är delaktiga i arbetet med våra fritidsgårdar eller olika lovaktiviteter ökar också chansen att de kommer tillbaka, och får en meningsfull fritid även när det inte är sommarlov, säger Mona Jaber.

Jobbforum

Jobbforum sker i bred samverkan mellan kommunens fritidsgårdar, arbetsmarknadsavdelningen, Egenkraft, fältgruppen, rörlig samverkansgrupp med flera. Jobben och praktikplatserna finns främst inom kommunen, i kommunala bolag och på olika företag runt om i kommunen. Alla ungdomar är välkomna till Jobbforum, som framför allt verkar i kommunens prioriterade områden Råslätt, Öxnehaga, Österängen och Huskvarna Söder.

Vill du veta mer?

För att hålla koll på när Jobbforum håller informationsträffar och andra sammankomster, följ din närmaste fritidsgård på Facebook eller Instagram. Du kan också ringa eller besöka din fritidsgård.