Fritidsgårdshäng över generations­gränserna

etikett

Publicerad:

sdf

På förmiddagen är det en träffpunkt för seniorer. På eftermiddagen är det en fritidsgård. Men just denna kväll möts de båda världarna – och spännande möten uppstår.

Hela fritidsgården doftar popcorn och spunnet socker. Inne i den stora salen hörs livemusik - klassiker från Elvis, Bill Haley och Abba, välbekanta tongångar för den äldre delen av publiken som sitter och stampar i takt till musiken. Tre tonårstjejer står och velar, ska de gå in eller inte? Med lite pepp från en av fritidsledarna ansluter de till publiken, om än tveksamt.

– De har nog aldrig hört den här musiken innan, säger fritidsledaren Ahmed Hamou, som står i köket och friterar falafel med imponerande ledighet.

I ett år nu har fritidsgården på Råslätt befolkats av en annan målgrupp än ungdomar. På onsdagsförmiddagar, när ungdomarna är i skolan, är lokalen en träffpunkt för seniorer.

– En del av de andra träffpunkterna har kvällsaktiviteter och vi ville göra något liknande, men visste inte riktigt hur eftersom vi är i en lokal som är upptagen som fritidsgård kvällstid. Men då kom vi på att vi kunde föreslå en gemensam aktivitet med fritidsgården, säger äldrekonsulenten Jenny Janeke.

Saker som förenar

Fritidsgårdens personal och träffpunktens personal började smida planer. Mat, mingel, musik och dans är saker som förenar, och som kan hjälpa de två världarna att mötas. Det bestämdes att man skulle ordna en gemensam fest. Falafel, livemusik, prova på-dans och så de vanliga aktiviteterna man kan göra på fritidsgården: spel, pingis, biljard och ungdomarnas paradgren chill.

– Vi vill att de ska lära känna varandra. Varken ungdomarna eller de äldre kan leva i en egen värld. Här kan de närma sig varandra med nyfikenhet, sen kanske de börjar känna igen varandra och heja på varandra när de ses ute, säger Ahmed.

Ger mersmak

Och nyfikna på varandra, det har de redan blivit. Det kivas och stojas i matkön. I ett annat rum pågår dans, och i soffgruppen vid fönstret sitter ett gäng upptagna med livliga samtal.

– Det här bidrar till en ökad förståelse för varandra över generationerna, säger Jenny. När vi känner oss trygga, blir vi ännu mer nyfikna och det bildas ringar på vattnet. Förhoppningsvis ger det mersmak, för något sånt här skulle vi gärna göra igen.