search
Sök
menu
Meny

Håll koll på din rätt i sommar

Vita blommor vid Vätterstranden, med Jönköping i bakgrunden.

Vad ska du göra i sommar? Sola, bada och campa? Promenera med hunden? Ta en tur med båten? Då är du säkert extra glad över rätten till Allemansrätten. Friska gärna upp minnet om dina skyldigheter i naturen – det är lätt att glömma.

Allemansrätten ger oss tillgång till naturen men det betyder inte att vi får göra vad vi vill. För att kunna njuta av en skön utomhussommar gäller det att ha koll på sina skyldigheter: att ta hänsyn till djur och markägare. Att inte störa och inte förstöra.

Du får t ex inte promenera över åkrar, vistas en längre tid på privata bryggor, elda på klippor och berg eller ta med din hund till våra kommunala friluftsbad. Du måste förstås plocka upp skräp efter dig – och stänga grinden om du tar en genväg genom en djurhage.

–Det är viktigt att sprida kunskap och ständigt påminna om vad som gäller kring allemansrätten. Det är alltför lätt att vi tar det för givet och bara fokuserar på vilka rättigheter vi har men om vi inte lever upp till våra skyldigheter också, kanske inte allemansrätten finns kvar i framtiden. I grund och botten handlar det om sunt förnuft och att respektera varandra och den som äger marken vi vistas på, säger Lisa Bergström, friluftsstrateg i Jönköpings kommun.

Läs mer om och se en film om vanliga situationer du kan hamna i.länk till annan webbplats

Publicerad: 2019-06-26 10.06