Här är vinnarna av Miljöpriset 2023

Publicerad:
%20milj%C3%B6priset.jpg)
Linus Ögren (vänster) och Erica Hindborg (höger) tilldelas Miljöpriset 2023.
En barnbok som lyckas kombinera både allvar och humor samt ett utomhusklassrum där naturen får stå i centrum. Under fredagen uppmärksammades årets två vinnare av Miljöpriset 2023 på Rådhusparkens scen – Erica Hindborg och Linus Ögren.
Varje år delar Jönköpings kommun ut miljöpris till en organisation eller enskild person som är verksam i kommunen. Pristagarna ska ha bidragit till bättre miljö, resurshushållning, ekologisk hållbarhet eller kretsloppstänkande med aktiva insatser. Årets pristagare har med framåtanda och kreativitet utformat verktyg för barn att lära sig mer om miljön på ett enkelt, roligt och inspirerande sätt. Det här är vad vinnarna hade att säga:
Barnboksförfattaren Erica Hindborg
Motivering: För sin barnbok ”Havets kalsonger” som handlar om hur havet smutsas ned och hur vattenmiljön kan förbättras. Boken ger ett underlag till föräldrar och barnpedagoger som vill prata om hållbar utveckling med barn.
Hur känns det att få priset?
Jag blev väldigt förvånad och glad. Jag och min syster har skrivit på den här boken sedan 2011 och samarbetat med en fantastisk illustratör. Vi bestämde oss till slut för att ge ut boken och är så glada över all fin respons. Framför allt har många föräldrar skrivit till oss och uttryckt uppskattning för en barnbok som de själva gillar att läsa.
Varför blev det en barnbok?
Det började med att min syster fick i läxa att skriva ett rim som till slut ledde fram till ”Havets kalsonger”. Vi ville försöka få till en sensmoral som inte känns tråkig och vuxen, vilket kom ganska naturligt när vi blandade in humor. Klimatångest finns i alla åldrar och det har varit särskilt viktigt för oss att inte skrämma barn. I första hand har vi fokuserat på att roa och det verkar både gammal som ung uppskatta.
Har ni haft några utmaningar längs vägen?
Största utmaningen har varit att hålla självförtroendet uppe. Det har också varit en spännande men utmanande resa att sätta sig in i bokbranschen då vi aldrig har gjort något liknande tidigare. Vi har använt oss av ett litet förlag och gjort en stor del av arbetet på egen hand. Det här är första, men inte sista gången!
Fritidsläraren Linus Ögren
Motivering: För sitt arbete med Skolskogen. Det är ett klassrum som ligger utomhus avsett för elever som går i förskoleklass till årskurs 3. Med utomhusbaserad undervisning lär sig eleverna om djur och ren natur men även svenska, matematik och idrott.
Hur känns det att få priset?
Det är härligt att få uppmärksamhet för det hårda jobb som jag och mina kollegor lägger ner. Förhoppningsvis kan detta innebära ökat intresse för utomhuspedagogiken. Jag tror att undervisningsformen är ett fantastiskt komplement till den traditionella skolan. Eleverna får arbeta med alla sina sinnen och inte bara läsa sig till fakta.
Hur blir miljön en del av undervisningen?
Naturen är den absolut viktigaste delen i min undervisning. Vi studerar småkryp, växter och årstidernas förändringar runt omkring Skolskogen. Vi använder också naturens material till skapande projekt så som täljning eller kojbygge. Det gäller bara att vara kreativ som pedagog.
Vilken respons har ni fått av eleverna?
De flesta uppskattar att få byta miljö och komma ut till klassrummet i skogen. Det märks också att utomhuspedagogiken passar extra bra för elever som känner att klassrummet är för trångt. Som lärare är det en otroligt härlig känsla att se sina elever lyckas.
Miljöpriset delas ut i två kategorier, varav ett med särskild inriktning på skolor och förskolor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden utser vinnarna som får 25 000 kronor vardera för sina insatser.