search
Sök
menu
Meny

HBTQ Brunnen
– hit är alla välkomna

Sofia, Anki och Marita är tre av de som arbetar på HBTQ Brunnen. 

Sofia Karlsson, Anki Brink och Marita Edelönn arbetar alla på HBTQ Brunnen vid sidan av sina arbeten på andra fritidsgårdar i kommunen. Om sig själva säger de att de är trygga som personer, med öppet sinne, inte dömande och duktig på att lyssna.

Under våren 2020 öppnade Brunnen igen efter ett kort uppehåll. En mötesplats där ungdomar upp till 25 år träffas varje torsdag. På programmet står allt från prova på och kreativt skapande till djupa samtal om livets mening – och framförallt, möjligheten för besökarna att vara sig själva.

– Brunnen som mötesplats har funnits i drygt 15 år och är HBTQ-diplomerad sedan 2018. Tidigare har besökarna varit mest äldre och verksamheten rann ut i sanden, berättar Marita som arbetade då. Vi pratade och sa till ledningen att vi ville testa att starta igång detta igen. Så i våras gjorde vi en nystart och öppnade för HBTQ-träffar en dag i veckan.

– I början kom några få ungdomar som i sin tur drog med sig några gymnasiekompisar och sedan spred det sig att vi öppnat och det kom fler och fler, säger Anki Brink.
Sofia Karlsson fyller i:
– Andra hittar hit via instagram, ungdomsmottagningarna, skolkuratorer eller blir tipsade av fritidsledare.

Stort upptagningsområde

Det är drygt 50 ungdomar som besökt HBTQ Brunnen sedan nystarten, några av dem kommer från andra kommuner och ungefär hälften är återkommande.
– Bemötandet av oss här är otroligt viktigt, en del har inte ens kommit ut hemma, utan öppnar sig helt här, säger Anki och berättar om en mamma som kom in med sin dotter och frågade om hon fick vara här. Många kan bara vara sig själva fullt ut här, det är en trygg plats som många längtar till, eftersom de kan vara som de vill.

En vanlig torsdag

Verksamheten öppnar klockan 13.00 då är frukt och fika framdukat. Klockan 18.00 är det en planerad aktivitet, det kan t.ex. vara skapande med Cernitlera, regnbågspoesi, fritt broderi, film och värderingsövningar eller samtal.
– Vi pratar väldigt mycket här. Och ungdomarna är med och påverkar vilka typer av aktiviteter som vi ska ha på schemat, säger Anki som jobbat med barn och unga i många år och ser hur oerhört viktigt det är för unga att hitta sin plats och vara sig själva.
– Vi stänger klockan 20.00 och utöver verksamheten på torsdagar har vi aktiviteter här under skolloven.

Mål med verksamheten

– Det här ska vara en trygg mötesplats hit där alla känner sig välkomna, säger Anki som med alla menar ”alla som definierar sig som en HBTQ-person”.
– Första gången får man ta med sig en kompis men sedan är det bara öppet för just HBTQ-målgruppen.

Ungdomarna som kommer till Brunnen stärks både av sammanhanget och av att träffa nya vänner.
– Vi fyller många mål, det driver mig extra, detta handlar inte bara om HBTQ, det är så mycket mer, säger Sofia.

Marita fortsätter:
– Det vore roligt om vi kunde göra denna typ av verksamhet till ett självklart inslag på alla gårdar, men just nu ser det inte ut så. Som fritidsledare ser vi även andra grupper som vi behöver jobba aktivt med, exempelvis behöver vi skapa aktiviteter som gör att det kommer fler tjejer.

– Vi får höra mycket gott från tidigare besökare, både ungdomar och deras föräldrar. Och många skolor vill att vi kommer och berättar om verksamheten. Det finns alla möjligheter framåt, helt enkelt.

Påverkan under corona

Under vecka 4 började HBTQ Brunnen med Rainbow walk, härliga promenader med givande samtal. Och hoppas på att snart få öppna för inomhusträffar med högstadieungdomarna, även om det i dessa tider är omöjligt att förutspå framtiden.

Mer om HBTQ Brunnen

Röster om Brunnen

”Det är ett ställe där jag kan vara mig själv och känna mig inkluderad. Jag behöver inte oroa mig över mina pronomen eller min sexuella läggning, jag kan bara vara. Jag har fått vänner för livet och det håller min motivation uppe att veta att jag faktiskt har folk som bryr sig och märker om jag inte kommer eller säger att de saknar mig. Jag känner mig alltid uppskattad när jag är där, av både vuxna och de lite yngre. Brunnen betyder väldigt mycket för mig och jag är glad att det är en del av mitt liv.”

*

”För mig är det en mötesplats där alla kan vara den man är och man får ett gott bemötande av personalen som jobbar där.”

*

Från en mamma:
”Brunnen betyder mycket! En trygg plats! Ett avslappnat ställe att kunna hänga på utan att behöva tänka på vem man är utan bara vara. Och jag vet att de har kul!”

*

”Jag tror att ett sånt ställe betyder mycket. Det är ju olika hur släkt reagerar när personer kommer ut. Det är viktigt att unga kan träffa andra unga som är i liknande situation oavsett om de har kommit ut eller ej. Tillsammans är folk trygga, starka och vågar mer.”

Publicerad: