search
Sök
menu
Meny

Huskvarnaelever inspireras av NASA

NASA:s Dr. Ravi föreläser inför en fullsatt läktare.

Dr. Ravi Margashayam har arbetat på NASA i närmare 30 år. Förra veckan höll han en föreläsning för eleverna i årskurs 7–9 på Alfred Dalinskolan.

Han har skjutit upp över 100 rymdraketer och 700 astronauter. Förra veckan besökte NASA:s internationella talesman dr. Ravi Margashayam Alfred Dalinskolan för att inspirera och låta sig bli inspirerad av eleverna.

I fredags fylldes Huskvarna sporthalls läktare med förväntansfulla elever. Lamporna släcktes ner. Rökmaskinen gick igång och musik började spelas. När dr. Ravi presenterades och han klev ut på hallens parkett möttes han av jubel och applåder från Alfred Dalinskolans elever. NASA-doktorn berättade om NASA:s arbete och den klimatforskning som bedrivs från ovan.

– Planeten förändras medan vi är här. Global uppvärmning och klimatförändringar är på riktigt och vi måste hjälpas åt att beskydda vår planet – som är den enda vi har. Forskning och innovation är nyckeln till att få svar på frågor om hur vår värld fungerar, säger dr. Ravi.

Dr. Ravi påvisade flera gånger vikten av att studera och ta till dig det du lär dig i skolan. På Alfred Dalinskolan arbetar man mycket med hållbart samhälle och klimat- och miljöarbete i samtliga naturorienterade ämnen, och NO-läraren Valdi Ivancic vill engagera sina elever på konkreta sätt. Därför bjöd han in dr. Ravi till att dela med sig av sin kunskap och erfarenheter.

Dr. Ravi iklädd NASA-jacka pratar med en elev,

Dr. Ravi uppmuntrade eleverna att göra sin röst hörd i världens klimatfrågor.

– Eleverna ska inte bara läsa om det i böcker, utan även höra om hur man vet att klimatet förändras genom att utgå från forskning och fakta från någon som har faktiska bevis. Framtiden rör dagens ungdomar. De kan vara med och påverka den men vi måste ge dem verktygen, säger Valdi.

Dr. Ravis besök uppskattades av eleverna, som efter föreläsningen flockades runt honom för att ställa frågor och ta selfies. Under lunchen höll dr. Ravi till i matsalen för att mingla med eleverna och prata vidare med dem som ville. 

Tillsammans för klimatet

Under lördagen gick startskottet för klimatkonferensen Climate Faze 2, en nysatsning på initiativ av Valdi Ivancic. Elever och lärare, forskare, företagare och nyfiken allmänhet bjöds in till Alfred Dalinskolan. Det var en heldag med fokus på vad vi tillsammans kan göra för världens klimat och vår framtid, med dr. Ravi som huvudtalare.

Under konferensen var det även världspremiär för konceptet Max Q Talks. Det är en tre minuters­presentation för att göra sin röst hörd i klimatfrågor och flera elever från Alfred Dalinskolan tog chansen att delta. Alla som deltog i ett Max Q Talk tilldelades ett certifikat från NASA och dr. Ravi.

– Det finns många bra idéer om vad vi kan utveckla för att skapa bättre förutsättningar i världen för kommande generationer. Jag vill uppmuntra ungdomarna att tro på sig själva och vara med och påverka framtiden. Tanken är att Max Q Talks ska genomföras runt om i hela världen framöver och vi börjar på Alfred Dalinskolan, säger dr. Ravi.

Publicerad: 2019-10-25 08.56