"Jag vill dela med mig av min energi och glädje över mitt jobb"

Kvinna som tittar in i kameran 

"För mig handlar jobbet inte om lön utan om medkänsla."

Rochelle Rosenberg matchar årstiden. Färgsprakande klädd och med ett leende som strålar i kapp med solen. Tio år inom vård och omsorg i kommunen har gett henne ovärderlig kunskap om åldrande och många skratt som förlängt livet.

När hon började jobba inom vård och omsorg i Jönköpings kommun 2012 sedan tänkte hon att det bara var för en sommar. Men hon blev kvar, och tio år senare känns hon självklar i rollen som undersköterska och hälsoinspiratör.
– Jag blev jätteglad när de ville ha tillbaka mig efter min första sommar, jag trodde att de tyckte jag var alltför konstig, skrattar Rochelle (ett av många skratt under intervjun).
– Jag pluggade fortfarande på den tiden och hade turen att träffa en chef som gav mig chansen att jobba och plugga samtidigt och göra min praktik inom samma verksamhet. Min utbildning, som var inriktad mot demensvård, var färdig 2013.

Under sina tio år har hon varit inom olika verksamheter, hemtjänst, funktionshinderomsorg, äldrevård och nu inom demensvård på Kristinedals äldreboende.
– Jag vill hela tiden utmana mig och min nyfikenhet och lära mig handskas med samhället. Jag har hoppat runt överallt vilket gett mig en bred erfarenhet av vården, förståelse för äldre och massor av jättefina minnen.
– Jag har lärt mig mycket och varit med mycket konstigheter också. För mig var det exempelvis väldigt konstigt att en kvinna som var 103 år fortfarande orkade springa efter mig.

Värmande anekdoter

Anekdoterna, minnena och historierna är många – och Rochelle har en förmåga att återberätta dem så att de sprider värme ända in i hjärteroten.
– Jag tycker om att skoja med de äldre och fråga om de glömt bort mig sen sist. Då säger de att de kommer ihåg mig för att jag är så knasig. En gång gick larmet när jag jobbade ensam och då trodde jag att det var ett spöke men sen visade det sig att det var jag själv som startat det.

De flesta minns Rochelle och själv minns hon exakt när hon började sin nuvarande anställning.
– Det var den 30 oktober 2016 klockan 14. Jag minns det för det var en så viktig stund för mig när jag fick ett jobb som jag tycker så mycket om. Just nu är jag även hälsoinspiratör och inspirerar och informerar om vikten av att ta hand om sig och sin kropp.

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?

– Det är väldigt viktigt att behålla ett sinne för helheten. Alla som jobbar inom kommunen har ett stort serviceuppdrag. Man behöver inte älska alla men det är viktigt att ha en medvetenhet om allas behov. Någon gång kommer även du att bli gammal och det är väldigt värdefullt att ha fått en insikt om ålderdom tidigt i livet.
– Jag hade många fördomar om äldre innan jag började jobba inom vård och omsorg. Men nu förstår jag mycket mer om att åldras och förståelse för hur det är att vara äldre. Jag är inte rädd för att åldras, även om jag förstår att alla inte blir gulliga gamla tanter. Ingen är gullig hela tiden, i någon ålder.

Mycket av vården inom kommun sker i hemmet, hur fungerar det?

– Det är en speciell situation att gå in i någons hem första gången men det svåraste är inte att kliva in utan att gå därifrån. Många är ensamma och man utvecklar en relation som gör att man bryr sig och vill finnas där.

Varför ska man jobba inom vård och omsorg?

– För mig handlar jobbet inte om lön utan om medkänsla. Mitt råd till alla som vill jobba inom vård och omsorg är att fundera över vad som är viktigt för dem när de blir gamla och hur de skulle vilja bli bemötta? Om du har varit intresserad av smink och kläder hela ditt liv kanske det är viktigt med någon som hjälper dig att känna dig fin även när du inte kan fixa dig själv.

Har du något råd till framtida kollegor?

– Släpp fördomar, tänk på hur mycket du kan ge och var inte rädd, alla är bara människor med olika känslor.

Är du alltid så färgglatt klädd?

– Ja, alltid. Jag vill dela med mig av min energi och glädje över mitt jobb.

Vill du bli en av Rochelles framtida kollegor?

Just nu söker vi flera nya medarbetare inom vård och omsorg, på kort och lång sikt.

Jobba inom hälso- och sjukvård i Jönköpings kommun

Sommarjobba inom vård och omsorg

Publicerad: