Jönköping blomstrar igen – det här händer i sommar

Lundströms plats i Jönköping en sommardag. Här finns bord och stolar där personer sitter bredvid andra sittplatser i form av färgglada block. Belysning med glödlampor har hängts upp över sittplatserna för höjd trivsel.  

Lillsjöplan, Lundströms plats, blir en plats för sommarhäng även i år.

Sommaren står för dörren och förberedelserna inför en sommar i Jönköping i full gång. Vår stadsmiljö ska vara levande, inbjudande, välkomnande och tillgänglig för alla. I sommar välkomnar vi flera stora evenemang och omvandlar vissa platser för att ge plats åt sommarhäng.

Kommunen planerar för en sommar full av aktiviteter tillsammans med många olika typer av aktörer.

– Sommaren 2022 ska bli en tid när vi njuter av vår vackra stadsmiljö oavsett om man bor i Jönköping eller är på besök. Det kommer att genomföras en stor mängd aktiviteter, samtidigt som det också finns gott om plats att njuta av sol och värme, säger Anders Samuelsson (c) ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Sommartider i Jönköping innebär också att många evenemang äger rum i stadskärnan och 2022 är inget undantag. Både nya och välkända evenemang kommer att bidra med liv och rörelse.

– Den här sommaren blir en fantastisk evenemangssommar i Jönköping. Jag ser bland annat mycket fram emot ett fullbokat IronMan, lansering av IronMan 4.18.4 som är en tiondels IronMan, Boule-SM, den nya DreamHack-veckan och Jönköping Marathon, säger Caroline Törnblad, chef möten & evenemang på Destination Jönköping.

Marknad och sommarhäng – kära återseenden

Redan under slutet av maj kommer stadskärnan att fyllas med aktivitet. Då är nämligen Jönköpings marknad tillbaka, nu med fokus på lokal kultur och lokalt näringsliv.

– Den 27-28 maj blir det en härlig feststämning i stan. Vi har inte haft marknad sedan 2019 och hoppas på fint väder, massor av glada människor och full fart i alla gathörn, säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun och VD för Jönköping City.

Ett antal platser i stadskärnan kommer att utvecklas för att skapa än mer utrymme för att kunna umgås, äta en glass eller vila.

– Både sommargågator och sommarhäng i city kommer tillbaka i år igen. Platserna är i huvudsak desamma, men vi har finputsat på uppläggen efter feedback från näringsidkare och allmänhet. Det är ett sätt att utveckla miljön i staden utifrån sommarens behov av utomhusytor, säger Tor Olsson, belysningsplanerare och tillförordnad projektledare på Stadsbyggnadskontoret.

Sedan fyra år tillbaka förvandlas en del av Trädgårdsgatan till gågata under sommaren, och i år blir del av Östra Storgatan sommargågata för andra året i rad. Dialog med medborgare och näringsidkare har visat att det är ett uppskattat inslag i stadskärnan. Dessutom kommer du bland annat på Lillsjöplan och i Rådhusparken kunna sitta ner och njuta av sommaren när vi gör platserna till så kallade sommar­häng.

Mer om evenemang och aktiviteter i Jönköping

Läs mer: jkpg.com, officiell besöksguide för Jönköping Länk till annan webbplats.

Evenemangskalender