search
Sök
menu
Meny

Jönköping kan bli Årets superkommun

Utsikt över centrala Jönköping. Hustak, kyrktorn och delar av Vättern.

Jönköpings kommun är nominerad till Årets superkommun 2021 i kategorin Städer och stadsnära kommuner. Vinnaren i varje kategori utses av Dagens Samhälle den 18 maj.

Jönköpings kommun är i år nominerad till Årets superkommun i kategorin Städer och stadsnära kommuner. I kategorin är även Uppsala och Halmstad nominerade varav den sistnämnde har fått utmärkelsen två gånger tidigare, bland annat 2019 då Jönköping senast var nominerad. Totalt är det nio kommuner som är nominerade i de tre kategorierna Storstadskommuner, Städer och stadsnära kommuner, samt Småstads- och landsbygdskommuner.

Det är Dagens Samhälles som listar vilka som är landet superkommuner och som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Varje år rankar de landets kommuner utifrån olika mätpunkter. Man tittar bland annat på hur många nya invånare som flyttat dit, hur många företag som finns där och utbildningsnivån hos kommuninvånarna. Man tittar också på hur väl kommunen sköter det som ingår i dess kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Sedan två år ingår även sju kategorier som mäter kommunernas arbete inom Agenda 2030.

Vinnaren i varje kategori får utmärkelsen Årets superkommun 2021 och dessa utses den 18 maj på Stora Samhällsgalan som är digital.

Jönköpings kommuns nominering lyder:

Högt rankad i kategorierna arbetsmarknad, skola och hållbara samhällen. Jönköping har dessutom en gynnsam demografi, med många invånare i arbetsför ålder.

Kommunen växer och beräknas år 2050 ha 200 000 invånare. Vid det laget kan Jönköping vara navet i de nya stambanor för höghastighetståg som nu ser ut att bli verklighet.

Men Jönköping kan tydligen bli roligare. Invånarna uppmanades nyligen att komma med tips på var det kan skapas mer rörelse och roliga möten. Förslag på muralmålningar välkomnas, liksom kreativa förslag kring hur förbisedda platser kan bli inspirerande miljöer.

Publicerad: